Eu sunt stresată. Tu ești stresat/ă. Noi toți suntem stresați. Dar ce este, de fapt, stresul?
Stresul este o constantă a vieții noastre, care ne motivează, ne ajută să facem față diferitelor provocări cotidiene. Stresul înseamnă provocare, iar viața fără pic de stres ar deveni, de fapt, monotonă. Și am cădea în depresie.
Problema apare când suntem expuși stresului prelungit. Acesta are efecte devastatoare asupra sănătății noastre fizice, psihice și emoționale.
Stresul prelungit determină eliberarea unor hormoni care provoacă inflamație în organism, iar în timp are loc scăderea accentuată a imunității, apar bolile cardio și neuro degenerative, bolile metabolice, infertilitatea, afecțiunile psihice și lista poate continua.
Ce mi se pare grav este că stresul a devenit, în ultimul timp, din factor de risc, o boală de sine stătătoare.
Ce ne îmbolnăvește, de fapt?
În realitate, nu stresul ne îmbolnăvește, pentru că el face parte din viața noastră, ci atitudinea noastră în ceea ce-l privește: faptul că ne autocompătimim, dar nu încercăm să ieșim din cercul vicios sau să găsim soluții pentru a trăi în echilibru cu stresul zilnic. Pentru că, dacă vezi că nu poți schimba ceva, atunci trebuie să te adaptezi. Adică să găsești un nou echilibru interior.
Ne mirăm că și copiii noștri sunt nervoși, agitați, încă de la vârste fragede? E firesc. Copilul urmează exemplul nostru, nu sfaturile noastre!
Ce este de facut ?
1. Trezește-te, dimineața, cu optimism și încredere în noua zi. Mulțumește și fii recunoscător că te-ai trezit sănătos, în casa ta!
2. Începe ziua cu exerciții de respirație. Vizualizează ce ai de făcut și caută soluții practice pentru problemele apărute.
3. Ia un mic dejun sănătos și energizant, urmat de ceai/cafea/cacao.
4. Fă zilnic mișcare în aer liber: 30 de minute de mers pe jos te conectează cu tine și cu natura.
5. Evadează din capcana stresului cronic prin socializare, comunicare, muzică: ieși cât mai des cu prietenii, cu familia; relaxează-te activ, printr-un hobby.
6. Gestionează sentimentele și emoțiile negative, în loc să te prefaci că nu există. Învață să cultivi capacitatea emoțională de a te bucura de viață și de micile ei plăceri: o floare, un cântec, compania cuiva drag.
7. Nu uita că noi suntem, de fapt, energie pură, vibrație. În consecință, echilibrarea energetică înlătura efectele stresului și aduce echilibru în corpul nostru fizic, mental, emoțional: fă-ți cadou, periodic, ședințe de reflexoterapie, masaj terapeutic sau sesiuni de echilibrare a chakrelor.
8. Seara, lasă la ușă toate problemele zilei: scutură toate gândurile negative, fă o baie caldă cu aromoterapie.
9. Îmbrățișarea este cel mai bun calmant natural. Deci îmbrățișează-i pe cei dragi cât de des poți și spune-le cât de mult îi iubești!
10. Fii cea mai bună versiune a ta, iubește-te și respectă-te la justa valoare !
Plantele care ne pot ajuta cu adevărat, pentru că scad hormonii stresului și îi cresc pe cei ai fericirii și ai plăcerii, sunt: Rodiola, Aswagandha, Bacopa, Ginseng corean, lavandă, sunătoare, busuioc.
Joe Dispenza spunea că „înainte de a putea începe să construiești un nou viitor, e nevoie să te împaci cu prezentul”. Deci depinde doar de noi să rămânem echilibrați, sănătoși, să acceptăm cu seninătate provocările vieții și să învățăm să le facem față !
Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru!
Foto: Pexels