Make Life Magic

Mierea, un super aliment pentru sănătatea noastră

Acest produs minunat, pe care albinele îl obțin din prelucrarea nectarului, este un aliment complex, cu nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră fizică și psihică.

O frază care îi este atribuită lui Albert Einstein spune așa: „dacă albinele vor dispărea vreodată de pe pamânt, omul mai are de trăit doar patru ani”. Este adevărat că albinele sunt indispensabile pentru supraviețuirea umană. De altfel, sunt singura specie de pe Terra care aduce beneficii mediului înconjurător, fără a prejudicia alte specii de plante sau animale. 

De ce este atât de specială mierea

Mierea are o compoziție complexă, care îi determină efectele terapeutice, strâns legate de principiile active ale plantelor vizitate de albine: apă, zaharuri simple ușor asimilabile (zaharoză, fructoză, glucoză) ce conferă energie și vitalitate; aminoacizi și proteine de calitate, vitamine (A, B, C, K); minerale (sodiu, potasiu,  calciu, magneziu, siliciu), enzime, pigmenți (caroten, clorofilă), compuși aromatici și acizi organici, aminoacizi, enzime, polen și propolis.

Mierea poate fi florală: monoflorală (de salcâm, tei, rapiță, coriandru, cimbrișor etc), sau polifloră (din mai multe specii de plante nectarifere), de mană (extraflorală sau de pădure).

Mierea are efecte nutriționale și energizante, ne crește tonusul fizic și psihic, stimulează pofta de mâncare, combate oboseala și previne anemia. De asemenea, stimulează imunitatea naturală a organismului, are efecte emoliente, utile în caz de faringite, laringite sau tuse. La nivel digestiv, are acțiune antiseptică, antibacteriană, normalizează aciditatea gastrică, îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal; normalizează tensiunea arterială; are acțiune hepatoprotectoare; are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice, este un biostimulator, ajută la menținerea sănătății cavitații orale, a pielii și a părului.

Care sunt calitățile terapeutice ale mierii

Când vorbim despre calitățile terapeutice ale mierii, luăm în considerație numai mierea naturală. În scopuri comerciale, puritatea mierii poate fi alterată, adică se pot adaugă diferite tipuri de siropuri (de exemplu, sirop de glucoză sau de zahăr) pentru a-i spori cantitatea. O altă procedură este cea care duce la mierea procesată: mierea este încălzită și filtrată pentru a nu permite cristalizarea sau se pot adaugă coloranți și arome artificiale. Toate acestea pot transforma un produs excelent pentru sănătatea noastră într-unul periculos, plin de conservanți chimici. 


Cum aflăm dacă mierea este naturală

Există câteva metode prin care putem verifica dacă mierea pe care vrem să o cumpărăm este naturală sau nu.

În primul rând, mierea naturală cristalizează omogen. Astfel, atunci când întoarcem borcanul cu miere, bula de aer care se formează în mierea naturală se mișcă lent și nu se sparge în alte bule mai mici, ci rămâne intactă. 

Un alt indicator al calității mierii este să punem o linguriță într-un pahar cu apă la temperatura camerei și să observăm în cât timp se dizolvă. Mierea naturală se dizolvă mai greu și se depune, întâi, pe fundul paharului. În schimb, mierea contrafăcută se dizolvă în câteva secunde.

În plus, trebuie să citim atent eticheta produsului, care să cuprindă un ingredient unic: miere crudă 100% naturală; țară proveniență (foarte important), termenul de valabilitate și condițiile de păstrare. Vă recomand să achiziționați miere naturală românească, de la firme de renume, cu tradiție, sau de la producători locali în care aveți încredere.

Încă două detalii: atenție unde este depozitată mierea. Chiar și cea naturală, ținută în borcane deschise la culoare, dacă se află în bătaia soarelui, își va pierde sigur din valențele terapeutice.

Nu încălziți mierea și nu o adăugați în lichide fierbinți, deoarece își pierde din proprietățile benefice.

Mulți oameni se întreabă dacă mierea îngrașă? Ei bine, da. Dacă o consumăm în cantități mari, îngrașă. O cantitate rezonabilă este de 1-2 linguri pe zi. De preferat este consumul de miere crudă, adică mierea de albine extrasă la rece și fără a fi procesată termic, de proveniență ecologică.

Cine poate consuma miere? 

Orice persoană sănătoasă, în scopul de a-și menține o bună imunitate, de a-și păstra un bun tonus energetic și starea de bună-dispoziție. Este, de asemenea, recomandată persoanelor aflate în convalescență după boli acute, persoanelor anemice, slăbite; celor ce prezintă infecții respiratorii intercurente și celor cu tulburări ale afectivității și ale somnului. 

Există contraindicații la miere?

Da, în primul rând pentru persoanele cu diabet zaharat. În cazul acestora, consumul trebuie limitat la o linguriță de miere de salcâm pe zi. 

Deoarece mierea conține mici cantități de polen, persoanele ce prezintă alergie la polen ar trebui să evite consumul produselor apicole. 

Nu este recomandat consumul mierii la copiii sub 1 an, din cauza sporilor de botulism prezenți pe florile polenizate de albine, care ar putea provoca botulism la copiii mici.

În consecință, dacă nu aveți contraindicații, vă recomand să consumați zilnic miere naturală. Este un dar al naturii făcut nouă cu generozitate, astfel încât zilele să ne fie o permanentă „lună de miere”!

Foto: Getty Images

Magic People: Miruna Ioani

Make Life Magic, 00:52:23

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Magic People: Ioan Mirea, medic psihiatru. Despre cum percepem, la nivel de societate, suferințele mintale.

Make Life Magic, 00:44:28

Magic People: Irina Chițu. Despre cum să organizezi banii casei și să profiți de dobânda cumulată pe care ți-o pot aduce economiile.

Make Life Magic, 00:49:58