Make Life Magic

Top 5 alimente care țin depresia la distanță

Dr. Ruxandra Constantina, despre cum ne putem bucura de o stare de spirit grozavă cu ajutorul alimentației.

În lumina ultimelor evenimente ce au loc în societatea noastră, mulți oameni simt tot mai des stări de oboseală, scăderea nivelului de energie la nivel fizic și psihic, stări de melancolie, tristețe, tendința spre izolare mergând uneori până la aspecte depresive. Aș vrea să luăm un calcul un aspect: alimentația este un aliat de nădejde atât în cazurile incipiente, ușoare, dar și în cele mai grave, în care caz se asociază terapiei specifice cu antidepresive și psihoterapie.

Ne poate face hrana mai optimiști?

De multe ori, mici schimbări în alimentație și în stilul de viață produc modificări evidente asupra tonusului nostru fizic, psihic și emoțional. Să nu uităm că o dietă echilibrată, care conține toate principiile nutritive, vitamine și minerale, antioxidanți, fibre, pre și probiotice, ne influențează direct starea de sănătate și echilibrul emoțional. În plus, substanța numită serotonină sau „hormonul fericirii” (sintetizată la nivelul creierului și intestinului din aminoacidul esențial triptofan), are un rol determinant în menținerea stării de bună dispoziție și în gestionarea emoțiilor. Alimente precum carnea de pește, pui/curcan, ouă, nuci, banane sau iaurt nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor cu tendință spre dezechilibre afective.

Magic People: Mihaela Bilic

Make Life Magic, 00:54:27

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Iată principalele alimente care, consumate în mod regulat, ne mențin starea de sănătate mintală și stabilitatea psihoemoțională:

1. Pește și fructe de mare

Conțin concentrații variabile de acizi grași Omega 3 (EPA și DHA), cu rol important în stimularea eliberării neurotransmițătorului serotonină, dezvoltarea de noi sinapse și reducerea inflamației. Există nenumărate studii clinice care demonstrează rolul benefic al acizilor grași Omega 3 în prevenirea sau reducerea manifestărilor de anxietate, tristețe, depresie și în controlul impulsurilor. Vă recomand consumul de pește gras, de preferat sălbatic: somon, hering, sardine, ton și anșoa, cel puțin de 2 ori pe săptămână, pe grătar sau la cuptor.

2. Cacao

Pudra de cacao crește nivelul de serotonină și endorfine, reduce hormonii de stres și îmbunătățește rapid dispoziția. În plus, conține vitamine din grupul B, calciu, magneziu, potasiu, are efecte antioxidante, anti îmbătrânire, de relaxare nervoasă și musculară. O băutură naturală pe baza de cacao (băută caldă, la micul dejun) sau 2 pătrățele de ciocolată neagră reprezintă tonice naturale deosebit de benefice pentru bună funcționare a creierului, a inimii, pentru concentrare și memorare, pentru bună dispoziție și pentru un plus de energie.

3. Banane

Conțin aminoacizii triptofan și tirozină (convertiți în serotonină și dopamină), dar și vitamina B6, acid folic, vitaminele A,C, minerale (potasiu, fier), fibre, carbohidrați, antioxidanți (polifenoli și flavonoide). Aceștia ne redau starea de bună dispoziție, de optimism, reduc stresul, ne refac tonusul energetic și previn stările depresive. Puteți mânca o banană medie pe zi, de preferat coaptă moderat, pe post de gustare.

4. Carne de pui/curcan

Sunt o sursă importantă de aminoacizi esențiali (inclusiv triptofan), dar și de proteine de calitate, de vitamine din grupul B, minerale (fier ușor de absorbit, seleniu, zinc, cupru). Aceste tipuri de carne au o acțiune tonică asupra sistemului nervos și ajută la menținerea unei stări de bine, de liniște, de calm. Este de preferat carnea de pasăre crescută în gospodărie, iar prepararea acesteia să fie înăbușită la cuptor, fiartă sau pe grătar.

5. Iaurt

Studiile științifice au demonstrat că aproape 80-90 % din serotonină („hormonul fericirii”) este sintetizată la nivelul tractului intestinal. În consecință, echilibrul microbiomului intestinal are un efect benefic direct asupra dispoziției noastre. Iaurtul este o sursă de probiotice naturale, de calciu, potasiu și proteine, care asigură un microbiom intestinal sănătos și o digestie corectă. În plus, acționează pozitiv și asupra stării de spirit, diminuează anxietatea, stresul și ne protejează de depresie prin stimularea producției de serotonină. Vă recomand să consumați un iaurt mic pe zi, semidegresat (2-5%), întotdeauna natural și fără adaos de fructe sau arome, dar în care puteți adăuga o banană, câteva nuci sau fructe de pădure.

Nu uitați că, alături de alimentație, mișcarea în aer liber, socializarea și gândirea pozitivă ne vor ajuta mereu să depășim dificultățile și să găsim soluții realiste. Pentru că, așa cum spunea Winston Churchill, pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate, în timp ce optimistul găsește oportunități în orice dificultate.

Foto: Rawpixel