Make Life Magic

Cele mai bune vitamine se găsesc... la piață!

Claudia Buneci, health coach, despre cele mai importante și mai naturale surse de vitamine din natură.

Alimentele pe care le găsim în natură sunt special concepute ca să ne fie ușor să asimilăm nutrienții din compoziția acestora. Ele conțin combinații specifice de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale care lucrează împreună în moduri variate. De exemplu, vitamina C ajută la absorbția fierului din plante. 

Fructele și legumele conțin fibre esențiale pentru ca nutrienții să fie absorbiți, contribuind la o digestie normală, atât de neceară bunei funcționări a întregului corp. Acestea mai conțin antioxidanți, precum și fitochimicale, substanțe care ne ajută să prevenim o serie de boli precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare.

Ca să vă dau doar un exemplu, un măr ne oferă câteva vitamine și minerale, însă același măr conține și peste 100 de fitochimicale, pe care niciun tip de supliment, oricât de performant ar fi, nu le poate conține.

Studiile arată că nutrienții obținuți din alimente proaspete, naturale, pot reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer, pe când consumul acelorași nutrienți, dar sub formă de suplimente, nu aduce aceleași beneficii.

Vă recomand să rețineți, aici, că suplimentele nu pot înlocui complet nutrienții pe care îi obținem din alimente. Motiv pentru care se și numesc suplimente.

Alimentația integrală ar trebui să fie prima noastră opțiune și alegere. Cu cât alegem să consumăm o varietate mai largă de fructe și legume, cu atât ne vom satisface mai bine nevoile nutriționale.


Care sunt cele mai pline de sănătate fructe/legume din piață la început de primavară?


La început de primăvară, observăm că piețele se colorează cu fructe și legume noi, pe lângă cele care se păstrează bine de-a lungul iernii. Pe lângă acestea, vom vedea ierburi aromatice care sunt, practic, mereu verzi și pe care le avem la dispoziție pe parcursul întregului an.

Concret, iată o listă cu fructele și legumele de care ne putem bucura la început de primăvară, în timp ce îi oferim organismului nostru o binevenită cură de vitaminizare.

Legume: sparanghel, anghinare, lobodă, ștevie, ardei roșu, ceapă, salate, mangold, morcov nou, fasole fideluță, fenicul, urzici, păpădie, untișor, ceapă și usturoi verde, praz, gulii, ridichi de toate tipurile, broccoli, cartofi noi, spanac, țelină, păstârnac, andive, varză, conopi

Fructe: mere, caise, afine, merișoare, piersici, pere, cireșe, zmeură, căpșuni, coacaze, vișine.
 
Vă recomand să includeți zilnic fructe și legume variate în alimentație. Ca să vă fie ușor să alcătuiți un meniu cât mai bogat în substanțe folositoare, nu e nevoie să vă bateți prea mult capul. Pur și simplu, alegeți cât mai multe dintre culorile curcubeului în farfurie. Nu numai că veți consuma nutrienți necesari corpului, dar vă veți și înfrumuseța ziua.

Pentru un strop de inspirație, v-am pregătit câteva rețete de primăvară aici: https://pofta-de-viata.ro/retete-energizante-de-primavara/

Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a 3 copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să își echilibreze hormonii, să aibă energie și să își atingă greutatea optimă. Ea crede puternic în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață.