Matei Stănculescu, psihoterapeut: „Frica ne face să fim mult mai puțin deștepti”

Despre greșelile pe care le facem zilnic și care pot să ne coste sănătatea mintală, în cea mai nenaturală etapă pe care o traversează omenirea.

Prinși între betoane și monitoare, am pierdut legătura cu natura și ne îndreptăm cu pași grăbiți spre o eră pentru care nu suntem deplin pregătiți.

Viața din marile orașe are, fără doar și poate, o sumedenie de avantaje. Ne bucurăm de confort, putem comanda mâncare de pe telefonul mobil, avem scări rulante, muncim în spații civilizate. Însă trăim, de asemenea, presiunea stresului continuu, pentru care creierul nostru nu este pregătit.

Creierul uman a rămas încă la setarea din vremurile ancestrale, când cocteilul de hormoni (în principal andrenalină și cortizol) ne făcea să reacționăm rapid și eficient într-o situație extremă: de exemplu, o întâlnire cu ursul. Doar că acea întâlnire era de scurtă durată. În câteva minute, era clar: câștiga omul sau ursul. 

Acum, când trebuie să facem față multor surse de stres (joburi solicitante, comparația cu ceilalți, consumerismul, presiunile financiare, intruziunea tehnologiei etc), trăim perioade nefiresc de lungi sub presiunea stresului. De aici până la o sănătate mintală și fizică șubredă e doar un pas. Pe care îl facem de fiecare dată când căutăm refugiu în vicii, ecrane sau pastile, fără să umblăm la sursa stresului și fără să căutăm resursele reale pentru a ne reechilibra.

Invitat la podcastul Magic People cu Ruxandra Rusan, Matei Stănculescu, co-fondator EKA, Centrul Stării de Bine, ne arată exact care sunt greșelile pe care le facem zi de zi și cum le putem corecta. Secretul stă în schimbările mici: spre deosebire de marile (și inutilele) rezoluții pe care le facem la început de an, schimbările mici chiar au șanse să se materializeze. 

„Igiena somnului, exercițiile de prezență și de recunoștință, relațiile sănătoase și autocunoașterea sunt câțiva dintre pilonii stării de bine. Frica în care trăim tot mai mult nu ne lasă să funcționăm la capacitate maximă. Exercițiile despre care vă vorbesc se pot face oricând, de oriunde și sunt cele care ne ajută să nu mai gândim cu jumătate de creier, cealaltă jumătate fiind ocupată cu supraviețuirea, deși nu există amenințări iminente”, spune Matei Stănculescu. 

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Valentin Bunea, fondator Body Engineering. Despre nutriție, miturile slăbitului și smiorcăiala care ne ține-n loc.

Make Life Magic, 01:06:21

Lavinia Țânculescu-Popa, psihoterapeut. Despre Jung, psihoterapie și simbol.

Make Life Magic, 00:49:33

Andrei Lazăr, student. Despre viața cu autism.

Make Life Magic, 01:02:20

Foto: Roxana Neacșu