Magic News

Povestea unui hit - “Total Eclipse of the Heart”, un cântec intrat în legendă

Celebra cântăreață britanică Bonnie Tyler revine în România cu un concert aniversar: 40 de ani de când a lansat un cântec intrat în legendă, „Total Eclipse of the Heart”.

Pe 16 noiembrie 2023, la Sala Palatului, una dintre cele mai bune voci ale anilor '70 - '80, cu un timbru inconfundabil, va interpreta hiturile care i-au adus celebritatea, precum “Holding Out for a Hero”, “It’s a Heartache”, dar şi piesa aniversată, „Total Eclipse of the Heart”.


În februarie 1983, lumea pop-rock a descoperit un hit melodramatic care avea să invadeze programele radio: intensul “Total Eclipse of the Heart” al lui Bonnie Tyler. Cântecul este un reper al acelui an, dar influența sa merge mult mai departe. A fost declarat “cel mai epic cântec scris vreodată”, de la titlu până la compoziția sa, totul evocă o melodramă emoționantă.

Pentru a produce acest clasic, Bonnie Tyler a apelat la un maestru al genului, producătorul Jim Steinman, cel care s-a aflat în spatele succesului monumental al celui de-al doilea album al lui Meat Loaf, “Bat Out of Hell”. Colaborarea trebuia să îi permit artistei să cunoască din nou succesul, la cinci ani după ce lansase “It's a Heartache”.

Steinman a fost deosebit de impresionat de vocea lui Bonnie Tyler, care îi amintea de Janis Joplin, și i-a propus iniţial melodia “Vampires in Love”, pe care el o scrisese pentru o lucrare muzicală bazată pe personajul Nosferatu. Atmosfera întunecată a piesei “Total Eclipse of the Heart” îşi are astfel originea în această sursă de inspirație inițială. Iar ceea ce îi conferă piesei singularitate este contrastul tulburător dintre vocea blândă a cântăreței Rory Dodd, care asigură backing vocals, și vocea puternică și răgușită a lui Bonnie Tyler. Un contrast pe care Rory Dodd îl descrie ca fiind un fel de “Frumoasa și Bestia în sens invers”.

Videoclipul pentru “Total Eclipse of the Heart” a fost regizat de Russell Mulcahy și a fost inspirat de filmul “Futureworld” din 1976.

Aşa cum a visat Bonnie, “Total Eclipse of the Heart” a avut un succes uriaș, fiind vândut în peste șase milioane de exemplare. Melodia a devenit al șaselea cel mai mare hit al anului 1983, conform Billboard. Doi membri ai trupei E Street Band a lui Bruce Springsteen, Max Weinberg și Roy Bittan, au cântat acest cântec.

Melodia a detronat din fruntea topurilor “Billie Jean”, uluitoarea piesă a lui Michael Jackson, și a făcut din genul "power ballad" un element permanent în peisajul pop-rock.

O versiune franceză a cântecului, intitulată “Si demain... (Turn Around)”, a fost înregistrată de Tyler și Kareen Antonn și a avut un mare succes. Trupa irlandeză de băieți Westlife a înregistrat, de asemenea, o versiune a cântecului în 2006. O versiune metal a cântecului a fost înregistrată de trupa Exit Eden în 2017.