Make Life Magic

De ce greutăți se lovesc copiii supraponderali

Aproximativ 40% dintre persoanele din România sunt supraponderale, iar majoritatea ajung la nutriționiști atunci când este deja târziu.

Asociația KinetoBebe și Carrefour România își unesc forțele în lupta împotriva fenomenului obezității infantile, elaborând un ghid practic despre nutriție și sănătate.

Obezitatea infantilă este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră. Obezitatea nu duce doar la grave probleme de sănătate, ci și la stări de anxietate, depresie, izolare socială și stigmatizare. 

Ghidul „Cum să creștem copii sănătoși”, elaborat de o echipă de specialiști, are scopul de a îndruma părinți și copii spre alegeri mult mai sănătoase în ceea ce privește alimentația și stilul de viață. În cadrul lansării ghidului, am asistat la o discuție cu experții care au lucrat la acest proiect, Șerban Damian, medic nutriționist, Irina Drăgan, psiholog, dr. Adina Dumitrescu, psiholog și Iulian Nicolae, kinetoterapeut pediatru. 

Realitatea invizibilă a obezității la copii

Am descoperit câteva informații șocante, dar utile despre contextul obezității infantile și ce schimbări putem face pentru a preveni problema.

În primul rând, trebuie să înțelegem că obezitatea este o boală, chiar dacă simptomele nu se văd de la început. Specialiștii încurajează părinții copiilor supraponderali să nu se mai bazeze pe faptul că aceștia vor crește în înălțime și, astfel, vor ajunge la un indice corporal potrivit. Chiar dacă acestea nu se văd, copiii obezi suferă de foarte devreme de afecțiuni psihologice. Acestea se pot manifesta în cadre sociale sau chiar și acasă. Încă de la grădiniță, copiii se pot simți marginalizați de către colegii lor și, din această cauză, de foarte timpuriu, încep să se izoleze social.

Nevoia de integrare socială, de apartenență, este una dintre cele mai importante nevoi umane, iar copiii care nu se integrează nu își dezvoltă normal identitatea socială și nu reușesc să fie încrezători în propriile capacități. Psihologul Irina Drăgan a vorbit despre faptul că aproape toți copiii cu probleme de greutate suferă de depresie, de multe ori în forme grave.

A recunoscut în cadrul conferinței că a cunoscut copii cu gânduri negre, iar cel mai tânăr copil care a încercat să se sinucidă era în clasa a patra. 

Prevenția joacă un rol esențial

Ea mai susține că părinții își duc copiii supraponderali la doctorul pediatru abia pe la vârsta de cinci – șase ani, când deja pot apărea afecțiuni psihice și fizice grave. Ea recomandă ca de la primele semne de creștere excesivă în greutate să se recurgă la sfatul nutriționistului. În plus, prevenția este cheia.

Este important ca părinții să asigure condiții sănătoase și să comunice eficient cu copiii despre ce înseamnă alimentația sănătoasă și mișcarea, încă de la o vârstă fragedă. Astfel, întreaga familie adoptă obiceiuri sănătoase.

Iulian Nicolae, kinetoterapeut pediatru, susține că mintea își formează automatisme și că cei mici au nevoie de rutină pentru a face și singuri alegeri sănătoase. El mai afirmă că activitatea fizică nu ar mai trebui privită ca un moft. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea calității somnului, a digestiei, a circulației și a cogniției.

Cum ne ajută ghidul de nutriție

Ghidul conține o serie de exerciții care pot fi făcute de toți membrii familiei. Totodată, este crucial ca părinții să fie un exemplu, asta pentru că cei mici trebuie să înțeleagă, în primul rând de la persoanele în care au încredere și cu care se simt în siguranță, cum fac alegeri corecte de stil de viață. 

Prin prevenția obezității infantile, ferim copiii de afecțiuni precum tulburări de somn, diabet, boli cardiovasculare, astm sau dureri articulare și ameliorăm presiunea de pe sistemul medical.

Asociația KinetoBebe, pe lângă serviciile medicale pe care le oferă, promovează un stil de viață sănătos și se implică în educarea tinerilor și a copiilor în această direcție. Astfel, de-a lungul timpului, a lansat numeroase proiecte și campanii de educare parentală și informare a familiilor și specialiștilor cu privire la primii ani de viață ai copiilor, la dezvoltarea neuromotorie a acestora și mai ales la modalitățile de stimulare prin terapie și mișcare a copiilor pentru o viață sănătoasă.

Ghidul de nutriție este disponibil online, aici, și puteți afla mai multe despre Asociația KinetoBebe aici