Make Life Magic

7 motive să gătești acasă

În sezonul cald mai ales, avem tendința să fugim prin oraș pe la terase și să consumăm tot ce găsim pe acolo.

De la înghețată la fast food, covrigi și alte bunătăți, toate par mult mai îmbietoare decât porția de mâncare gătită acasă. Însă știm cu toții că mâncarea gătită are multiple beneficii pentru bunăstarea noastră, așa că am decis să vă reamintesc câteva dintre ele. Poate, poate vă redau pofta de gătit! 😄

1. Disciplină

În momentul în care alegi să gătești acasă, implicit te gândești la un meniu  (sfatul meu este să fie pe întreaga săptămână),  la faptul că e necesar să mergi la cumpărături, să incluzi acest lucru în programul tău și să stabilești momentul din zi în care vei găti. Cu alte cuvinte, în agenda ta zilnică ai de programat și ceea ce ține de alimentația ta sănătoasă, adică te disciplinezi în acest sens. 

2. Sănătate

Cu cât te gândești mai mult la ceea ce ai mânca, cu atât îți corectezi mai mult poftele către ceva mai sănătos. Dacă tot gătești acasă, atunci să fie proaspăt, sănătos, să arate bine în farfurie și să fie absolut delicios. Apropo de farfurie, din experiența cu clienții mei, am observat că „dieta” nu mai este atât de înfricoșătoare și greu de ținut dacă le place ceea ce au în fața lor pe masă. De altfel, avem noi și câteva zicale de genul: „îmi făcea cu ochiul” sau „le mâncam cu privirea”, care confirmă faptul că e important să aibă un aspect plăcut ceea ce avem în farfurie.

Când gătești acasă, ai control asupra calității alimentelor pe care le vei prepara și, poate, cu puțin ajutor și asupra caloriilor și a modalității de a le combina, astfel încât să fie cât mai ușor de digerat și cât mai hrănitoare pentru organismul tău. 

3. Siguranță

Unul dintre motivele pentru care mie îmi place să îmi pregătesc singură mâncarea este ca știu ce „bag în oală”. Sunt câteva condimente și alimente care îmi provoacă disconfort. Gătind acasă, sunt sigură că produsele la care am intoleranță nu ajung în farfuria mea. De asemenea, îmi place să citesc etichetele și data de expirare a produselor, ceea ce la restaurant sau terasă e imposibil. Dacă ești și tu ca mine, gătitul acasă te va face să te simți în siguranță și că deții controlul.

4. Distracție

Cele mai gustoase preparate sunt cele făcute alături de cei dragi. Una dintre amintirile mele preferate din copilărie este când mama ne-a învățat pe mine și pe sora mea, să facem chiftele din legume.

Au ieșit cele mai „spărtuțe chifteluțe”, dar ne-am distrat foarte tare și am pus suflet în prepararea lor.

Implică-ți familia în prepararea meselor și nu doar ca veți petrece timp de calitate împreună, dar vă veți distra și veți crea amintiri frumoase, de care veți povesti apoi, cu mare drag.

5. Economie 

Când gătești acasă, faci și economie la bani. Pe lângă faptul că poți compara prețurile când faci cumpărăturile, poți lua doar atât cât ai nevoie. Sau poți pregăti mai mult ca și cantitate și poți păstra câteva porții pentru altă dată, în congelator. În ambele cazuri, economisești, față de o masă la restaurant, unde nota de plată include, pe lângă mâncare, și serviciile.

6. Creativitate 

Gătitul acasă te ajută să-ți dezvolți creativitatea. Probabil ți se întâmplă și ție să urmezi o rețetă și să îți dai seama că unul dintre ingrediente îți lipsește și trebuie să adaptezi puțin preparatul. Fie că înlocuiești sau sari peste acel ingredient, lasă-ți imaginația să te conducă. Poate vei descoperii o nouă rețetă sau poate nu va fi un adevărat succes, dar te va ajuta pe viitor cu alte idei și îți vei cunoaște mai bine gustul în materie de mâncare. De exemplu, soacra mea inventează mereu prăjiturile, îi ies excelent de fiecare dată, dar niciodată la fel.

7. Relaxare

Mult timp, am spus că mie nu îmi place să gătesc. Până când a venit pandemia și gătitul era cam printre puținele activități pe care le puteam face. Mi-am dat seama că este foarte relaxant și chiar am păstrat acest obicei sănătos și în prezent, spre surprinderea și încântarea soțului meu. 

Dacă nu ești chiar fan al gătitului, îți sugerez să încerci rețete ușoare, să îți faci o listă cu care să mergi să te aprovizionezi și, neapărat, să asculți muzică în timp ce prepari mâncarea. 

Și pentru că gătitul acasă este tot mai puțin preferat în ultima perioadă, m-am gândit să fac și un rezumat a beneficiilor sale, sub îndemnul GĂTEȘTE!

G - GUST - preparatele pregătite de tine sunt exact pe „gustul tău”!

A - ALIMENTELE - prospețimea și calitatea alimentelor sunt în controlul tău!

T - TOATĂ FAMILIA  - distracția este la voi în bucătărie, când implici toată familia!

E - EXPERIENȚA - presară puțină creativitate peste preparatele tale și bucură-te de o experiență unică (de cele mai multe ori, a doua oară, invenția… nu mai iese la fel 😄!

S - SĂNĂTATE - inspiră-te din rețete de preparate sănătoase și hrănitoare!

T - TIMP - pregătește meniul pentru întreaga săptămână, împarte pe caserole în frigider/congelator și câștigă timp prețios! 

E - ECONOMIE - cumpără doar ce și cât ai nevoie pentru preparatele din meniul tău, refolosește ce a rămas în următoarea zi!

Nu știu dacă bucătăreala va fi punctul tău forte, dar chiar sper că te-am inspirat nițel și că te-a ajutat acest articol.

Foto: Pexels