Make Life Magic

7 activități de weekend care-ți vor stimula gândirea magică a copilăriei

Copilul tău interior nu are nevoie doar de vindecare, ci și de atenție, de distracție și de vată de zahăr.

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine amintirile altora din copilărie m-au emoționat profund încă de când eram mică. Delavrancea și Creangă sunt unii dintre puținii autori pe care am simțit nevoia să îi recitesc pe vremea când lista de lectură obligatorie de la școală era apăsătoare. Atunci eram, la rândul meu, copil și chiar nu-mi imaginam că într-o bună zi, peste câteva decenii, voi deveni unul dintre oamenii care își idealizează copilăria. Remarcând câte poze de throwback au fost postate de adulți de 1 Iunie, cu descrierea „copilul din mine”, bănuiesc că nu sunt singura nostalgică.

Abia acum, retrospectiv, înțeleg magia unor activități care mi se păreau firești în copilărie. Desigur, nu cred că aș mai putea să mă bucur deplin de o vizită la Zoo, când știu că animalele sunt fericite doar zburdând libere. Mă bucur și că s-a terminat cu dresura de animale de la circ. Dar multe alte activități parcă-mi fac și acum inima să salte de bucurie. 

Iată 7 activități de weekend care-ți vor stimula gândirea magică a copilăriei:

1. Vizitează Observatorul Astronomic

Când aveam vreo 10 ani, unul dintre locurile pentru care „fugeam de acasă” cu fratele meu mai mare, de mureau părinții de grijă pentru că ne întorceam târziu, era Observatorul Astronomic. Deși echipamentul nu era suficient de performant cât să văd inelele lui Saturn, observam Soarele, craterele Lunii și eram numai urechi la poveștile personalului despre constelații. Telescopul are darul magic de a-ți aduce cerul mai aproape, iar copilul din tine îl va aprecia chiar dacă ai văzut deja poze realizate de Hubble și ai vizionat zeci de documentare despre astronomie.

2. Fă-ți un ierbar 

Ierbarul era una dintre temele de la botanică și mândria tocilarilor pasionați de plante. Personal, încă am rămas cu obiceiul de a presa flori în cărți, în special când călătoresc și adun plante exotice, dar și dacă îmi iese în cale o Regina nopții, prin parc sau dacă primesc un buchet mai special. Găsesc că presarea e un mod ideal de conservare pentru un lucru atât de efemer. Da, mă refer la flori, dar și la momente, clipe pe care le poți revizita ulterior prin metoda proustiană. Mai mult, în ultimii ani au devenit foarte trendy decorațiile botanice, de inspirație victoriană, deci îți poți transforma ierbarul într-un obiect original de decor.


3. Mergi într-un parc de distracții

Dacă te-ai născut înainte de 2000, probabil îți mai amintești gustul de vată de zahăr al zilelor petrecute în parc, dar și de emoția magică a caruselului, a roții sau a unui montagne russe. Dacă o vizită la Disneyland Paris sau în Praterul vienez nu e o prioritate pentru tine, copilul tău interior va înțelege și se va mulțumi și cu câteva ture în Roata Mare din Parcul Miramagica din Herăstrău sau în cea din Parcul Tei.

4. Joacă Macao cu prietenii

Fie că era Macao, Șeptica sau Popa Prostu’, în copilărie jocurile de cărți ne pigmentau zilele ploiase și serile din tabere, în timp ce ne ajutau să legăm prietenii și să ne cunoaștem mai profund. Provoacă-ți prietenii la o seară de joc și, astfel, îți vei putea măsura cu exactitate gradul de maturitate. Un indiciu: acesta e trădat de cât de tare te oftici când pierzi. 

5. Plimbă-te cu barca pe lac

Deși plimbările cu barca au o conotație romantică de la o vârstă încolo, pentru mine vor fi mereu un deliciu al copilăriei, deși nu unul lipsit de riscuri. Mărturisesc că am făcut baie în Cișmigiu când, la îmbarcare, am răsturnat barca în care se aflau atât mama, cât și o plasă cu cărți de povești proaspăt achizitionată, de care tocmai declarasem că voi avea grijă „ca de ochii din cap”. Dar și în Herăstrău, când o furtună ca-n filme a fost întors barca în mijlocul lacului, noroc că tata e înotător bun. În ziua de azi, nu mai am nevoie de supraveghe: copilul din mine se poate bucura relaxat de o plimbare cu barca pe lac sau cu hidrobicicleta (recomand călduros Lacul Comana în acest sens), în timp ce adultul care am ajuns se poate scufunda după poșetă, poate înota la mal și se poate îngrijora de insalubritatea apei, dacă e cazul.


6. Colorează

De ceva timp încoace, coloratul a început să fie perceput ca o terapie, una care îți eliberează mintea, îți stimulează creativitatea și te aduce mai aproape de amintirile copilăriei. Drept urmare, cultura selfcare a ridicat acest obicei la rand de hobby, iar cărțile de colorat antistres pentru adulți se găsesc într-o gamă extrem de ofertantă. Deci, data viitoare când te simți anxios, apucă-te de colorat și fii blând cu tine dacă depășești contururile: acum nu-ți mai rupe nimeni foaia.

 

7. O zi la muzeu

Vizitele la muzeu nu ar trebui să fie o activitate la care să ne îmbulzim doar când e Noaptea Muzeelor, ci o idee relaxantă, accesibilă în orice weekend. Probabil mulți dintre noi am vizitat muzeele din proximitate în cadrul excursiilor cu școala, dar chiar dacă îți mai amintești detaliile unor exponate, vei avea o altă perspectivă asupra unor emoții familiare. Spre exemplu, am fost recent într-o vizită la Antipa și cel mai tare m-a surprins dimensiunea clădirii. Când eram mică, interiorul muzeului părea nesfârșit și îmi amintesc cum abia reușeam să-mi ridic picioarele mici pentru a urca scările, iar acum mi se pare destul de modest. Însă frica inspirată de colecția de gândaci exotici e aceeași, la fel și mirarea în fața scheletului de mamut.