Make Life Magic

6 super cadouri pentru Ziua Copilului tău

Nu sunt din plastic, le ai deja în tine și îi vor fi de folos o viață întreagă!

Dragă părinte, știu că azi, mai mult ca niciodată, îți dorești să fie o zi perfectă pentru copilul tău. Iată 6 idei de cadouri care îl vor bucura mult timp de-acum încolo. În plus, nici nu depind de curieri.

1. Ai încredere în copilul tău!

Fii mentor, nu dirijor. Viața copilului tău începe cu tine alături, știi despre viață mai mult decât știe el. Însă nu-i vei trăi viața și nu-l vei putea ține etern într-un cocon de pandișpan pufos cu vișine. Și asta e minunat! Pentru că ar fi grozav de păcat să nu guste viața cu toate nuanțele ei. Spune-i povești, pupă-l și când nu doarme, ține-l în brațe, dă-i voie să viseze cai verzi pe pereți. Iar dacă-i și desenează pe pereții casei, amintește-ți că vopsea lavabilă se găsește peste tot. Pereți pictați, nu. Dă-i cadou dreptul să crească în ritmul lui și ai încredere că va ajunge om mare.

2. Dă-i voie să greșească!

Fii sprijin, nu salvator. Dă-i voie copilului tău să-și julească genunchii, să-și murdărească hainele, să guste cireșe direct din pom. Dă-i voie să plângă, dă-i voie să aibă un animal, chiar dacă știi că tot tu vei avea grijă (și) de el. Dă-i voie să ia și note mici. Dă-i voie să fie furios, învingător, înfrânt sau speriat. Lasă-i emoțiile să fie ce sunt, nu-i cere să fie doar bine pentru că niciun om, la nicio vârstă, nu e doar bine. Rolul tău e să sprijini, să pansezi, să previi doar ceea ce nu poate fi reparat. Restul sunt lecții de care copilul tău are nevoie și tot atâtea ocazii să învețe două lucruri care-i vor fi de folos toată viața: învățăm din greșeli, nu ne lăsăm doborâți de ele și merităm iubire chiar nu suntem perfecți.

3. Fii de partea lui!

Ghidează-ți copilul, viața e complicată. Fii brațele care-l prind când cade, apoi brațele care-l ridică după ce a căzut. Dar stai de partea lui. Dă-i voie să se răzgândească. Să aibă îndoieli. Să-ți spună despre ele. Provoacă-l să despice firu-n patru, să se înțeleagă pe sine, să facă alegeri. Azi alege ce vrea să mănânce sau ce tricou vrea să poarte. Peste ani, va alege dacă se apucă sau nu de fumat, dacă acceptă să lucreze pentru un șef abuziv sau dacă rămâne într-o relație toxică. E cadoul tău pentru el să-l ajuți să înțeleagă că e OK să spună „nu” și că asta nu-l privează de dragoste sau de acceptare. 

4. Dă-i timp!

Amintește-ți că ești părinte, nu judecător. Copilul are nevoie de timp să crească, să devină. Udă-i rădăcinile, nu-i tăia frunzele. Crește un arbore puternic, nu un bonsai care stă mărturie pentru ceea ce copilul tău ar fi putut deveni. Îți promit că are locul lui în lume și că-l va descoperi, în timp. Știu că vrei să-l vezi puternic repede pentru că vrei să-l știi în siguranță. Dar așa cum oasele noastre se întăresc cu fiecare pas, pentru că apar micro fisuri care apoi se vindecă și ne fac mai puternici, așa cresc și copiii noștri. Pas cu pas.  

5. Privește-l cu bucurie!

E cel mai frumos cadou pe care îl faci copilului tău, dar și cel mai frumos cadou pe care ți-l aduce el ție. Când simți dezamăgire, dă-i timp și libertate să-ți arate cum repară o situație. Nu-l pune la colț. Nici metaforic, nici ad litteram. Colțurile casei sunt perfecte pentru etajere, flori sau praf. Lasă-ți copilul să stea în mijlocul camerei, în sufletul tău, privește-l cu uimire. Dă-i voie să rezolve probleme cu capul lui, dă-i în dar știința ta în momente de calm și bine, apoi privește-l cum accesează acele resurse când dă de greu. Lasă-l să aibă încredere în tine, dar mai ales în sine. 

6. Dă-i prezență!

Fii „acasă”, nu „departe”. Lasă telefonul deoparte când îi vorbești, nu te strofoca să gătești lucruri complicate când simți că nu mai poți. Dă-l încolo de aspirator, câteodată. Uită de ora de culcare în acele seri când simți că nu vrea să se desprindă de tine. Excepțiile întăresc regula, excepțiile fac viața memorabilă! Se spune că suntem oglinzi unii pentru ceilalți: când copilul tău îți cere prezența, are nevoie să se simtă și să se vadă pe sine. Dă-i cadou garanția că e important. Mai important decât telefonul, televizorul, mâncarea sau curățenia din casă. Ține-l în brațe o jumătate de oră în plus față de ora lui de culcare, iar dacă te ia somnul, dormi și tu. Acolo, în brațele tale, e tot ce ai mai important pe lumea asta mare. Și, uneori, sensul vieții poartă pijamale cu dinozauri.

Foto: Getty Images