Make Life Magic

6 reguli de urmat la cină pentru un somn odihnitor

Karina Rodian, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, despre legătura dintre cină și calitatea somnului.

Cina influențează enorm modul în care ne odihnim peste noapte și, implicit, felul în care ne trezim. Ți-am pregătit o serie de sugestii care îți vor asigura un somn odihnitor, un abdomen plat, dimineața și mai multă energie pentru ziua care urmează. Toate acestea se traduc, în final, în mai multă bucurie și poftă de viață!

Regulile unei cine ideale

1. Mănâncă simplu. Evita să reproduci masa de prânz, însă poți alege o ciorbă sau o supă cremă de legume. Dacă vrei o cină de nota 10 plus, optează pentru o salată de crudități, avocado, pește sau fructe de mare și semințe. Și iaurtul simplu este o alegere bună.

2. Alege alimente crude, verzi, vii. Ele asigură un abdomen plat a doua zi și mai multă energie. Nu mă crede pe cuvânt, încearcă! Pe lângă salatele de crudități, alte variante de top sunt shake-urile proteice vegetale și sucurile verzi. Pe scurt, fii vegeterian la masa de seară! Legumele sunt bogate în fibre, iar acestea conferă sațietate pe termen lung, adică te ajută să dormi liniștit și să nu simți senzația de foame în timpul nopții.

3. Nu sări peste cină. Este una dintre cele 3 mese principale ale zilei și este la fel de importantă ca micul dejun sau prânzul. Însă ia cina cu cel puțin 2-3 ore înainte să mergi la culcare. Dacă dai stingerea târziu (ora 23 sau miezul nopții), e OK să mănânci cina la ora 21 sau 22.

4. Evită fructele. Sunt recomandate dimineața și în timpul zilei, pentru că fructoza îți va da energie. Seara, însă, ai nevoie ca organismul tău să intre în starea de relaxare și refacere. Metabolismul este deja încetinit, corpul se pregătește de somn, ceea ce înseamnă că glucidele din fructe nu mai sunt transformate în energie, ci în țesut adipos. În plus, fructele consumate seara îți dau peste cap procesul de digestie.

5. Savurează un ceai. Alege ceaiuri relaxante, din plante, care să te relaxeze și să te pregătească de somn. În plus, te vei hidrata înainte de culcare și nu te vei mai trezi noaptea să bei apă, ceea ce înseamnă un somn „legat” și odihnitor.

6. Evită cerealele dulci, care cresc aciditatea stomacului. Stai departe de produsele de tip fast-food (pizza, burgeri, cartofi prăjiți etc) pentru că îți supraîncarcă stomacul și îți încetinesc digestia. De asemenea, carnea de porc și carne de vită sunt dificil de digerat, deoarece conțin o cantitate mare de grăsimi săturate și niveluri ridicate de sodiu și proteine, toate acestea ducând la o digestie prelungită și deranjantă. Dacă vrei carne la cină, mergi pe cantități mici de carne de pui sau de curcan, fructe de mare sau pește. Oricât de mult ți-ar plăcea mâncarea picantă, ocolește-o seara. Poate provoca iritații gastrice, senzația de arsură, balonare sau reflux de acid.

Să ne menținem sănătatea este o alegere și ține doar de noi. Haideți, așadar, să alegem să avem dimineți superbe, să ne trezim odihniți, energici și pregătiți pentru o zi excelentă!