Digital detox: un altfel de post pentru minte și suflet

Ce descoperim când închidem televizorul, telefonul și calculatorul.

Detoxificarea digitală implică perioade fără utilizarea tehnologiei pentru a reduce stresul și a îmbunătăți sănătatea mintală. Sugestiile includ stabilirea unor perioade specifice fără tehnologie, creșterea activității fizice și exersarea prezenței. Beneficiile includ claritate mentală, somn mai bun și conexiuni mai profunde cu cei din jur.

Facebook. Instagram. TikTok. Seriale. Știri. Dezbateri. Google. Și iar de la capăt. Cui îi e total străină vria digitală este eroul meu și nu are sens să își piardă timpul cu acest articol. Pentru cei care, însă, simt că-i mănâncă degetele dacă trece o oră fără telefon, vă propun să ne facem un cadou de care au nevoie ochii, creierul și sufletul nostru.

Concepul de detox digital se referă la a ne acorda perioade de timp în care ne abținem de la utilizarea dispozitivelor electronice, inclusiv televizorul, telefonul și computerul, pentru a ne dezmetici mintea și a reduce stresul. Chiar dacă avem senzația că tocmai aceste dispozitive fac o treabă grozavă cu stresul, lucrurile stau taman pe dos. Obținem dopamină pe moment, uităm de probleme temporar, însă stimulii vizuali, auditivi, comparația cu ceilalți și ruperea de realitate au un preț mai mare decât ne-am imagina și numai bine nu ne fac pe termen lung.  

Ni se strânge sufletul când vedem un copil care stă ore-n șir pe ecrane, dar suntem mult mai toleranți cu noi înșine. Ne spunem că suntem mai stresați decât copiii. Și că noi, adulții, ne temperăm mult mai bine pulsiunile și avem, până la urmă, dreptul să ne relaxăm așa cum ne place. Că suntem în control. 

Statisticile din 2023 arată că adulții din România petrec, în medie, între 5 și 7 ore pe zi pe diverse dispozitive cu ecran (telefoane, tablete, computere și televizoare), în special pe social media sau pe servicii de streaming (filme și seriale). 

E mult? E puțin? Nu stă în căderea mea să judec. Cel mai cinstit răspund ni-l putem da fiecare nouă înșine. Am putea, însă, lua drept reper cât ne simțim confortabil să ne vedem copiii cu ochii în ecrane. Pentru că nevoile noastre nu sunt, de fapt, chiar atât de diferite.

Și adulții suferă de brain rot. Și adulții au nevoie de conectare. Și nouă ne obosesc ochii și mintea. Și noi am câștiga mai mult dacă am citi o carte în loc să ne uităm, în neștire, la filmulețe fără sens. Și corpul nostru s-ar bucura să facem mișcare. Și noi, adulții, avem nevoie să ne simțim iubiți, ascultați, ținuți în brațe.

Cum se face detoxul digital

Cel mai realist este să ne propunem pauze, nu o excludere totală și definitivă a tehnologiei. Trăim, totuși, vremuri în care tehnologia a devenit parte din viața noastră. Însă echilibrăm consumul și îl ținem sub control. Limitele sunt personale și le trasăm fiecare dintre noi, după nevoi și după puteri. Iată cum putem începe.

1. Stabilește o pauză de ecrane

Alege o zi de weekend în care să te abții complet de la utilizarea dispozitivelor electronice. Folosește telefonul cu datele mobile închise, așa cum era pe vremuri. Observă cum reacționezi când nu-ți verifici rețelele sociale, observă când apare frustrarea și cum o poți gestiona. Planifică ceva ce-ți face plăcere sau ai amânat din lipsă de timp. Pe lângă activitățile de rutină (aprovizionare, gătit, curățenie), citește o carte din bibliotecă, întâlnește-te cu prieteni, du-te la coafor, fă mici schimbări în casă. Îți promit că te vei simți senzațional!

2. Fă mai multă mișcare

În timpul săptămânii, alege să dai o oră pe care ai fi petrecut-o pe telefon pe o oră de mișcare. Gimnastică, Pilates, yoga, plimbare sau dans: tu știi ce-ți place! Mișcarea scade nivelul de stres și ne îmbunătățește starea de bine. La final, observă cum te simți și compară senzația cu cea pe care o ai după o oră de stat pe Facebook.

3. Fă mici exerciții de prezență

Încearcă meditația sau exerciții de respirație profundă. Acestea pot ajuta la calmarea minții și la reducerea anxietății. Le găsești pe Youtube (știu, e tot tehnologie, dar tehnologia chiar poate să lucreze în favoarea noastră dacă o folosim noi pe ea și nu îi permitem să ne folosească ea pe noi). 

Poți ieși din starea de „pilot automat” și prin a acorda atenție lucrurilor pe care le faci. De exemplu, când mănânci un măr, nu uita să te bucuri de culoarea lui, de parfum, de textură, de prospețime. Când îți iei copilul în brațe, fii acolo cu toată ființa ta. Când stai de vorbă cu o persoană, ascultă de-adevăratelea ce îți spune și ce simte.

4. Acordă-ți mai multă atenție

Gândește-te la tine. Ai observat cât de puțin ne gândim, de fapt la noi și cât de mult ne gândim la alții sau la lucrurile pe care le avem de făcut? Ce face copilul? Ce mai gătim? Ce se întâmplă cu un prieten, un coleg sau cu o rudă? Cine ce mai zice? 

Dar tu? Tu ce mai zici? Ce mai faci? Ai grijă de tine? Ai nevoie să-ți cumperi ceva nou? Ești bine? Răspunde onest și asumat: nimeni nu te judecă, nimeni nu-ți dă like-uri, nimeni nu te ceartă! 

Pe Facebook ne dăm silința să părem cât mai buni, cât mai frumoși și cât mai fericiți. Când ne privim, însă, fără teamă de judecată sau de comparații, sentimentul de autentic și bine e de-a dreptul vindecător. 

Din experiența mea, ori de câte ori fac o cură de dezintoxicare digitală, observ că am:

- mai multă claritate în gândire

- un somn mai bun

- mai multă empatie (mă conectez mai bine cu oamenii din jurul meu)

- mai mulți bani (nu mă mai tentează reclamele de pe net)

- o casă mai plăcută, mai ordonată

- o relație mai bună cu mine însămi (îmi place de mine când fac mișcare, mă îngrijesc, citesc)

- mai mult chef să ies din casă 

Dacă ți se pare prea mult să începi direct cu o zi fără tehnologie, începe cu pași mici. De exemplu, începe cu o oră pe seară. Acordă-ți timp să vezi cum te simți când te reconectezi cu tine și cu cei din jur. Lasă tehnologia să fie un instrument, nu un înlocuitor de viață! 

Foto: Freepik