Invitată la podcastul Magic People cu Ruxandra Rusan, psihoterapeuta Bianca Pescaru vorbește despre dependența de dopamină, tipică vremurilor pe care le trăim.
Această dependență se face simțită când fugim de emoțiile noastre și ne refugiem în mâncat sau shopping compulsiv, alcool, substanțe interzise sau petrecem prea mult timp în fața ecranelor. Dependența de dopamină apare la orice vârstă și ne răpește bucuria de a trăi real și sănătos.
Iată, de exemplu, cum funcționează dependența de dopamină la copii: când ne jucăm cu cei mici jocuri clasice, aceștia simt bucurie (când câștigă), frustrare (când pierd) și învață să relaționeze. Odată ce le punem o tabletă în mână și descoperă jocurile online, îi expunem la un exces de dopamină pentru că au recompense imediate, stimuli vizuali, auditivi și nu mai este nevoie să relaționeze cu la alți oameni, să învețe să negocieze sau să gestioneze o relație, ceea ce reprezintă un efort. Totul vine mai ușor, însă așa se instalează dependența de dopamină (și așa ajungem să avem copii care preferă să se joace pe calculator, în loc să iasă în parc).
Același mecanism apare și în cazul adulților. Trăim într-o societate cu foarte mulți stimuli care ne pot da stare de bine instantaneu: tehnologie, shopping online, alcool, zahăr, rețele sociale și așa mai departe.
Dacă dopamina, această substantă secretată natural de creierul nostru, ne ajută să ne simțim bine, excesul de dopamină duce la o dependență cu efecte nocive. Fugim de emoțiile noastre, resimțim un gol interior și calitatea vieții noastre începe să scadă.
Am discutat cu Bianca Pescaru despre semnalele care ne atrag atenția că devenim dependenți de dopamină, despre cum putem să ne vindecăm și despre ce câștigăm când ne echilibrăm.