AIPrea lung? Citește sumarul.
Sfârșitul anului școlar aduce oboseală și stres pentru copii, însă cu sprijinul adecvat, aceștia vor depăși provocări și vor termina anul cu succes. Este important să menținem o rutină sănătoasă de somn, alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și să le oferim sprijin emoțional. Astfel, copiii își pot menține energia și motivația necesară pentru a face față ultimelor săptămâni ale anului școlar.
- Copiii resimt oboseala acumulată pe parcursul anului școlar și este esențial să le menținem energia și motivația.
- Menținerea unui program de somn adecvat și evitarea utilizării dispozitivelor electronice înainte de culcare sunt esențiale pentru combaterea oboselii.
- O alimentație sănătoasă și hidratarea adecvată sunt cruciale pentru menținerea nivelului de energie al copiilor.
- Pauzele regulate și activitatea fizică moderată pot preveni epuizarea mintală și îmbunătăți starea de spirit.
- Suportul emoțional din partea părinților și învățarea gestionării eficiente a timpului ajută copiii să-și mențină concentrarea și productivitatea.
Robert Orben spunea că vacanța înseamnă „a nu avea nimic de făcut și a avea toată ziua să o faci”. Dar până la vacanță mai este un pic. Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului școlar, atât părinții, cât și profesorii încep să observe cum efortul depus pe parcursul anului școlar își pune amprenta asupra copiilor. Unii devin apatici, alții sunt haotici sau trec de la o stare la alta, aparent fără motiv. Oboseala acumulată, lipsa de energie și dificultatea de a se trezi dimineața devin provocări frecvente atât pentru copii, cât și pentru părinți. Este important să-i ajutăm să-și mențină energia și motivația în ultimele săptămâni de școală. Pentru ei, ultima sută de metri pare mai mult o cursă cu obstacole, fiind perioada evaluărilor naționale, a evaluărilor sumative, a etapelor naționale/finale ale concursurilor la care au participat pe parcursul anului școlar.
Somnul corect
Știți cum se spune că munca grea nu a omorât pe nimeni? Ei bine, lipsa de somn a încercat.
Cu alte cuvinte, acum, mai mult ca oricând, un aspect important este menținerea unui rutine de somn. Ce poate să combată mai bine oboseala decât un program de somn adecvat pentru vârsta și nivelul de rezistență al copilului, coroborate cu nivelul de efort fizic și intelectual pe care-l face copilul? Țineți la orele de culcare și trezire, asigurați-vă că sunt, pe cât posibil, aceleași în fiecare zi. Pentru a asigura și calitatea somnului, ajutați-i să evite utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră afectează calitatea somnului.
Hrana sănătoasă
O glumiță de pe internet spunea: „Pentru a obține o siluetă de invidiat, mănâncă sănătos, fă exerciții și... taie-ți cablul de internet!” Este o trecere bună spre următorul aspect pe care nu trebuie să-l neglijăm și anume: alimentația sănătoasă și hidratarea. Alimentația joacă un rol crucial în menținerea nivelului de energie. Asigurați-vă că mesele copilului sunt echilibrate și includ: fructe/legume proaspete, proteine de calitate (carne slabă, pește, ouă și leguminoase), carbohidrați, cum ar fi cerealele integrale, pentru energie pe termen lung, grăsimi sănătoase din nuci, semințe și avocado. Hidratarea este la fel de importantă. Asigurați-vă că bea suficientă apă pe parcursul zilei și reduce consumul de băuturi zaharoase și carbogazoase.
Odihna la momentul potrivit
Pauzele scurte și dese sunt cheia marilor succese. Nu uităm să le reamintim copiilor că pauzele regulate sunt esențiale pentru a preveni epuizarea mintală, iar în aceste pauze îi încurajăm să se întindă și să se miște. Activitatea fizică moderată poate ajuta la reîncărcarea bateriilor și la îmbunătățirea stării de spirit.
Gestionarea timpului
Mark Twain a spus: „Secretul pentru a avansa este să începi. Secretul pentru a începe este să împarți sarcinile complexe și copleșitoare în sarcini mici și gestionabile, și apoi să începi cu prima”. Această idee ne conduce spre un alt sprijin pe care-l putem da copiilor și anume să-i învățăm să-și prioritizeze sarcinile și să-și gestioneze timpul eficient. Și cel mai organizat copil, pe final de an șcloar, poate fi obosit, copleșit și ar fi util să le oferim pârghii, cum ar fi să-i învățăm să folosească liste de sarcini și să împartă proiectele mari în pași mai mici pe care să-i noteze pe un calendar. Acest lucru poate reduce sentimentul de copleșire și poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea, îi ajută să-și mențină motivația și să simtă că perseverează în realizarea sarcinilor/a învățării. Le reamintim că din acest program nu poate lipsi timpul de relaxare și de recreere. Timpul cu prietenii, activitățile recreative trecute în calendar sunt și ele factori motivanți, nu doar ajută la reducerea stresului și la reîncărcarea mintală.
Sprijinul părinților
Așa cum spuneam la începutul articolului, sfârșitul anului școlar poate fi stresant pentru copii, așa că este momentul ca noi, părinții, să practicăm kintsugi... emoțional! Kintsugi sau kintsukuroi este o metodă tradițională japoneză de reparare a ceramicii sparte folosind lac urushi amestecat cu pulbere de aur, argint sau platină. Această tehnică nu doar că repară obiectele sparte, ci și accentuează fisurile și îmbinările, transformând astfel defectele în părți frumoase și vizibile ale obiectului. Suportul emoțional din partea părinților este adezivul de care copiii au nevoie când simt că totul se destramă. Este important să ne arătăm disponibili pentru a discuta despre orice preocupări sau anxietăți pe care le pot avea, pentru a-i ajuta să depășească conflictele în care tind să ia parte sau să le declanșeze ca urmare a epuizării emoționale. Încurajați-i și apreciați-i pentru eforturile și realizările lor, indiferent cât de mici pot părea.
În concluzie, sfârșitul anului școlar poate fi o perioadă obositoare pentru copii, dar cu sprijinul potrivit din partea noastră ei pot depăși aceste provocări. Prin menținerea unei rutine sănătoase de somn, alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, gestionarea eficientă a timpului și oferirea suportului emoțional, îi putem ajuta să-și mențină energia, nivelul motivației, să-și educe perseverența, să exerseze autoreglarea emoțională și să-și ascută voința pentru a termina anul școlar cu succes.
Gândul final ar fi ca vacanța să nu însemne punerea învățării în cui, dar aceasta este o poveste pe care poate o vom spune într-un alt articol!
Foto: Freepik