Este ușor să observăm cum sportul sculptează corpul copiilor, le corectează postura și îi ajută să se mențină sănătoși din punct de vedere fizic.
Dar care sunt beneficiile sportului asupra minții unui copil aflat în dezvoltare și de ce le recomand părinților să-și înscrie copiii la activități sportive voi detalia în rândurile următoare.
Prima lecție din sport
Unul dintre primele lucruri pe care le înveți când intri în lumea sportului este că, în ciuda aparențelor, cel cu care concurezi ești chiar tu și că trebuie să faci tot ce ține de tine ca să devii mai bun decât ai fost, de la antrenament la antrenament.
Ce presupune asta? Pe lângă un efort fizic mai mare, implică autodisciplină, consecvență, recunoașterea limitelor, multă muncă, asumarea consecințelor.
Discutam cu băiatul meu, zilele trecute, și îmi povestea că își amintește că pe la vârsta de 5 ani a fost primul și singurul care a ajuns la un antrenament de karate. Din diverse motive, colegii lui nu au reușit să participe, iar Sensei a lucrat doar cu el. Lecția pe care a învățat-o atunci a fost că pentru a reuși în orice domeniu ai nevoie de seriozitate, de consecvență și de a alege ce e mai important pentru tine.
Eu uitasem această întâmplare, dar m-am bucurat că el și-a însușit această convingere.
Modelarea gândirii unui copil
Faptul că fiul meu face sport de la trei ani și jumătate l-a învățat să se adapteze ușor în situații noi, să ia decizii rapid, să aibă încredere în capacitățile proprii, să abordeze cu siguranță de sine provocările prin care trece, să-și susțină punctul de vedere, să aleagă atunci când e cazul.
De fiecare dată când a dorit să facă schimbări, el a fost cel care a discutat cu antrenorii, iar asta l-a ajutat să dezvolte relații bune cu adulții din jurul lui, să-și expună fără teamă punctul de vedere, să pună în balanță avantajele și dezavantajele deciziilor lui.
După șase ani de karate, a decis că ar vrea să încerce un sport nou și s-a apucat de baschet.
A pătruns într-o lume diferită de tot ce încercase până atunci, într-o lume în care colegii lui de echipă aveau deja câțiva ani de experiență. Nu a fost ușor, dar el avea resurse precum determinare, perseverență, motivație, ambiție: le cultivase alături de antrenorii lui de până atunci.
Așa cum spune un vechi proverb, a căzut de șapte ori și s-a ridicat de opt, căci acesta este un alt beneficiu pe care sportul ți-l oferă. Te învață cum să gestionezi dezamăgirile pe drumul către succes, cum să găsești echilibrul și să te dirijezi pe direcția potrivită, iar aceste resurse personale sunt mai importante decât orice trofeu sau recunoaștere profesională, căci ele îi vor ajuta pe micii sportivi nu numai în lumea sportului, ci mai ales în viața de zi cu zi.
Abilități care le folosesc copiilor întreaga viață
Cei doisprezece ani în care fiul meu a făcut sport i-au întărit caracterul, l-au învățat cooperarea, l-au ajutat să-și îmbunătățească activitățile de planificare și organizare, să-și stabilească obiective și planuri pentru a le îndeplini. L-au ajutat, de asemenea, să aibă un stil de viață sănătos, este atent la alimentația lui, știe că dacă nu se odihnește suficient atenția și concentrarea lui vor avea de suferit.
Sportul i-a antrenat răbdarea și i-a dezvoltat creativitatea. De asemenea, au contribuit semnificativ la stabilitatea dispoziției lui. Și-a făcut o mulțime de prieteni cu care a păstrat legătura chiar și după ce nu au mai fost în aceeași echipă.
A învățat să fie atent la cei din jur și să anticipeze anumite comportamente. A învățat să-și învingă temerile. Când a început baschetul, a simțit o responsabilitate foarte mare față de echipă. Țin minte că îmi spunea: „În meciul de baschet nu e vorba doar de mine. Dacă fac ceva greșit nu pierd doar eu, pierde întreaga echipă".
Dacă încă nu v-am convins de beneficiile pe care sportul le are asupra minții adaug faptul că exercițiul fizic ne ajută să ne eliberăm de stres, să diminuăm anxietatea și depresia, să consumăm surplusul de energie.
De aceea, vă doresc tuturor, indiferent de vârstă, să vă bucurați de beneficiile pe care sportul le oferă!
Foto: Freepik