Make Life Magic

De ce te-ai duce la un atelier de gătit?

Acum știu de ce m-aș duce la un atelier de gătit, însă acum niște ani, habar nu aveam și mi-aș fi dorit tare să îmi explice cineva la ce trebuie să mă uit înainte de a merge la X sau la Y.

Așadar, hai să vedem ce este ăla „atelier de gătit”.

„Un atelier de gătit este o experiență interactivă în care participanții învață să pregătească diverse preparate sub îndrumarea unui instructor sau bucătar profesionist. Acesta este un mediu practic în care oamenii pot dezvolta abilități culinare, pot învăța tehnici de gătit și pot experimenta cu rețete noi. Atelierele de gătit pot avea diverse tematici, de la bucătării regionale sau internaționale la gătitul anumitor tipuri de mâncare sau deserturi”, zice inteligența artificială, cu oarecare emfază. Nu zice rău, dar aș mai pune un pic de „șunculiță” pe acele cuvinte destul de pompoase, dar foarte seci (la fel ca pieptul ăla de pui pe care îl mănânci când vrei să ții dietă). 

Cu liniuță și de la capăt, iată câteva argumente pro-ateliere de gătit. 

 1. Abilități practice în bucătărie: deprinzi niște tehnici corecte de lucru în bucătărie care salvează timp, degete (!), bani și nervi. Nu neapărat în această ordine. De la partea de organizare a bucătăriei și a bancului de lucru, până la tehnici efective cum ar fi tăierea, gătitul la abur, prăjirea, coacerea, prepararea sosurilor, și multe altele.

 

2. Tehnici avansate: începi cu începutul, dar poate ești deja aficionado și connaisseur și vrei ceva mai avansat. Participând la un atelier pe o astfel de tematică, poți învăța tehnici de gătit avansate, precum reducerea unui sos (bine, asta nu e tehnică avansată, dar necesită ceva îndemânare), pregătirea unui fond de bază, gătitul sous-vide sau Beef Wellington.

3. Cunoașterea ingredientelor: înveți despre diverse ingrediente, condimente și arome și cum să le folosești în mod corespunzător (sau ce combinații să eviți) pentru a crea ceva cu noimă și gust. 

4. Prepararea unor mâncăruri specifice: poți învăța cum să pregătești anumite mâncăruri sau tipuri de preparate (sushi, ceviche sau alte nebunii sofisticate sau poate preparate tradiționale dintr-o anumită regiune).Știu că e foarte tentant și cam asta e direcția de promovare din ultima perioadă, însă eu (cu înțelepciunea mea dobândită după niște ani de învățat dar și practică) aș merge mai întâi la niște ateliere care să îmi furnizeze o bază de cunoștințe solidă și apoi m-aș apuca să experimentez cu chestii exotice. 

5. Creativitate culinară: asta da. Poți învăța cum să fii creativ în bucătărie, cum să amesteci arome și texturi (și de ce merg anumite combinații și cum se intensifica aromele), și cum să creezi propriile preparate unice și asta, alături de punctele 7 și 8 sunt the biggest take-away, fiindcă poți face haos,  poți experimenta și, hei, la final nu e bucătăria ta care va arăta ca și cum a trecut uraganul pe acolo. Tu pleci acasă ca o floricică cu zâmbetul pe buze.


6. Gestionarea timpului: gătitul implică gestionarea eficientă a timpului. Un atelier de gătit poate ajuta la dezvoltarea abilităților de gestionare a timpului în bucătărie. Vezi, din nou punctul 1. Extrem de importante amândouă, îți pot schimba dramatic experiența în bucătărie. 

7. Sănătate și nutriție: poți învăța să pregăteșți mâncare sănătoasă și echilibrată și să faci alegeri alimentare mai informate. Pentru că un atelier mișto îți oferă și insight-uri în această zona, nu se rezumă doar la a te face să execuți niște pași fără să ți se spună și de ce.  

8. Experiența senzorială: poți să dezvolți o înțelegere mai profundă a experienței senzoriale a mâncării, cum ar fi gustul, mirosul, textura și prezentarea. După cum ziceam la punctul 5 (nu ați amețit, nu?)

9. Socializare: râzi sau te mai plângi de copii, mai cunoști persoane noi, cu aceeași pasiune ca și tine (și poate descoperiți că aveți și alte pasiuni, mai știi?).

 

10. Mâncarea bună: nu în ultimul rând, vei gusta și savura mâncarea pe care ai pregătit-o, ceea ce poate fi o recompensă îndeajuns de generoasă pentru eforturile tale. Bine, presupunând că ți-a și ieșit o operă de artă în cele 3 ore petrecute în atelier. Dacă nu, sigur te salvează instructorul. 

Cred că toate cele de mai sus, sunt câteva motive mai mult decât bune pentru toți cei care își doresc să participe la un atelier de gătit. 

Acum, dacă v-am explicat și convins, vă și invit să participați la atelierele Taste Learners, ateliere organizate de un chef, nutriționist și instructor culinar. 3 în 1. Adică eu 😊


Foto: tastelearners.ro, giphy.com