Magic News

Tina Turner şi Erwin Bach - O poveste de iubire incredibilă de aproape 40 de ani

Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, în Elveţia, acolo unde trăia alături de soţul ei, minunatul Erwin Bach, alături de care a cunoscut adevărta iubire, când se aştepta mai puţin.

“Tina Turner a murit liniștită la domiciliul ei din Küsnacht, Elveția, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală”, a anunțat unul dintre reprezentanții ei într-un comunicat difuzat de Sky News.

"What's love got to do with it", "River deep mountain", "Proud Mary", "On silent wings" sunt primele ei cântece, care i-au adus succesul în anii '60 și '70. Cânta atunci în duet cu soțul ei, Ike Turner, un bărbat alcoolic și violent, de care a divorțat în 1978. A urmat o pauză care a durat până în 1982.


A revenit în forţă, lansând hit-uri, iar popularitatea ei a atins noi culmi. În 1984, “What's Love”, de pe albumul “Private Dancer”, a devenit primul ei hit de top 10 în SUA din anii '70 încoace.

Pe plan personal, Tina a reuşit să cunoască adevărata dragoste, când nu mai credea. Era anul 1983, când l-a întâlnit pe Erwin Bach, un bărbat mai tânăr despre care a vorbit în documentarul “Tina” din 2021 de la HBO.

“Era cu 16 ani mai tânăr decât mine. Avea 30 de ani la acea vreme și avea cea mai frumoasă față. Adică, nu poți să-l descrii. A fost ca o nebunie. Mă gândeam: “De unde a apărut?” Era într-adevăr atât de arătos. Inima îmi bătea repede și asta înseamnă că un suflet s-a întâlnit, iar mâinile îmi tremurau”, și-a amintit Turner în film. S-au întâlnit pe aeroprt, în Germania,iar managerul ei, Roger Davies, l-a rugat să o ia pe Tina, a dezvăluit Bach, un fost director muzical, în documentar. Turner a continuat apoi râzând: “Așa că Roger mi-a spus: “Tina, tu mergi cu Erwin”, iar eu am răspuns: “Da!”. “Ne-a plăcut plimbarea”, a adăugat Bach.

Artista a acceptat să se căsătorească cu el abia în 2013, după mai bine de 26 de ani de la începutul poveştii lor de iubire. În autobiografia “My Love Story”, Tina Turner a oferit amănunte inedite despre relaţia cu Erwin. La 3 săptămâni după ce s-au căsătorit, Tina a făcut un atac cerebral, iar în 2016 a fost diagnosticată cu cancer intestinal. L-a avut mereu alături pe Erwin, care “a dat dovadă de încredere, optimism şi joie de vivre. Cu ajutorul lui, am încercat să rămân calmă”, a povestit ea. Din cauza tratamentului homeopat urmat, Tina Turner şi-a îmbolnavit rinichii şi a avut nevoie de un transplant, iar donator a fost chiar soţul ei.


Alături de Bach, Turner a găsit stabilitatea care îi lipsea în mariajul abuziv cu primul ei soț, muzicianul Ike Turner, de care a divorțat în 1976. (Ike a murit în 2007 din cauza unei supradoze de cocaină). “Am avut o viață abuzivă. Nu există o altă modalitate de a spune povestea, a declarat Turner într-o avanpremieră pentru documentarul HBO la vremea respectivă. “Am început să văd cu adevărat că trebuie să fac o schimbare. La divorț, nu am primit nimic. Nici bani, nici casă. Așa că am spus: "O să îmi iau numele cu care am ajuns la celebritate”.

În cartea sa din 2020, “Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good”, interpreta hit-ului “Proud Mary” a spus că Erwin a fost acela care învățat-o cum să iubească fără să renunțe la cine este.

“Ne acordăm unul altuia libertatea și spațiul de a fi indivizi în același timp în care suntem un cuplu”, a scris Turner în memorii. “Erwin, care este o forță a naturii de sine stătătoare, nu a fost niciodată câtuși de puțin intimidat de cariera mea, de talentele mele sau de faima mea. El îmi arată că dragostea adevărată nu necesită diminuarea luminii mele pentru ca el să poată străluci. Dimpotrivă, noi suntem lumina vieții celuilalt și vrem să strălucim cât mai mult posibil, împreună.”

Artista a scris că în cazul ei binele a venit din rău: “Privesc în urmă şi înţeleg de ce karma mea a fost aşa cum a fost. Binele a venit din rău. Şi nu am fost niciodată atât de fericită cum sunt azi”.