Make Life Magic

Cartea lunii: „Dopamina” - Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Bookster este platforma virtuală care aduce cărțile mai aproape de oameni și ne oferă acces la titluri de top.

De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim? De ce dependența este perfect logică pentru o persoană dependentă, dar nu și pentru cei din jur? De ce iubirea poate să treacă atât de rapid de la pasiune la indiferență?  

În cartea lor, Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long, ne arată că răspunsul la aceste întrebări se află într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Din perspectiva dopaminei, a avea lucruri nu este interesant. Singurul lucru care contează este obținerea lor. Așa cum este prezentat în carte, dacă locuiești sub un pod, îți vei dori un cort. Dacă stai într-un cort, vei vrea o casă. Dorința va fi apoi de a avea o vilă scumpă, iar la final, vei râvni la un castel pe lună. Dopamina nu are un standard pentru ce este bun sau suficient, ci doar caută noi țeluri.  

Daniel Z. Lieberman este doctor în medicină, profesor și vicepreședinte al Grupului de cercetare clinică al Departamentului de psihiatrie și științe comportamentale de la George Washington University. Deși a studiat fizica, Michael E. Long este autor și scenarist, realizările lui fiind predominant în partea creativă. Cei doi și-au propus să scrie o carte în care sunt analizate creierul și substanțele chimice care îl compun, însă concluziile sunt sprijinite de cele mai interesante experimente și exemple din viața reală.  

Mi-a plăcut comparația dintre jucătorii de slot machine și cobaii care primeau bobițe într-un ritm neregulat. Se pare că entuziasmul și nivelul de dopamină era mult mai mare la șoriceii care nu puteau prezice momentul în care vor primi o recompensă. 

Pe lângă experimentele de laborator, au mai fost și alte exemple de situații care mi-au atras atenția. Cum ar fi în analiza unei persoane obișnuite care nu pare să-și găsească partenerul potrivit, a unui personaj din serialul Seinfeld și a legăturii dintre cântecul „I can’t get no satisfaction” și viața lui Mick Jagger. 

Cui i se adresează această lectură: 

Celor care își doresc să își înțelegă mai bine dorințele; 

Celor care vor să să învețe cum să folosească dopamina în avantajul lor; 

Celor care vor să scape de o dependență. 

„Dopamina”, scrisă de Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long, se găsesc la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni.

 Ce este Bookster?

Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 127.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.