Experții vor să afle cum văd copiii școala pentru a crea meseriile viitorului și după nevoile lor

Un procent record de absolvenți de liceu au cerut recomandări pentru plecarea la studii în străinătate, la finalul acestui an școlar, motivând că nu ȋși găsesc locul ȋn România.

Share

Un procent record de absolvenți de liceu au cerut recomandări pentruplecarea la studii în străinătate, la finalul acestui an școlar,motivând că nu ȋși găsesc locul ȋn România.

Ȋn acest context,cea de-a cincea ediție a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului,derulat de INACO-Inițiativa pentru Competitivitate și finanțat dePrimăria Sectorului 3, se concentrează pe ȋnțelegerea nevoilortinerilor cu privire la sistemul de educație și piața muncii șisprijinirea lor pentru a-și atinge potențialul.

,,Proiectul vrea să dea glas vocii milioanelor de elevi ai generațieiZ și Alpha, pentru care țară și acasă sunt cei care îiascultă, îi înțeleg și le permit să se exprime și să îșidescopere și cultive potențialul, vocația autentică. Copiii aceștias-au obișnuit să fie priviți și tratați cu neîncredere, cureținere, dar nu s-au împiedicat de asta și caută în afaragranițelor ceea ce nu primesc în țara lor – respect, înțelegere,empatie, pragmatism, educație modernă, digitală, putere de decizie,autonomie”, spune Andreea Paul, fondator INACO.

Experții INACO elaborează, în perioada iulie-septembrie 2022,chestionarul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI”,dedicat elevilor din clasele V-VIII, respectiv celor din clasele IX-XII.Obiectivul este de a surprinde percepțiile și așteptărilegenerațiilor tinere cu privire la: școala online, nivelul de adaptarea sistemului de învățământ românesc la meseriile viitorului,competențele pe care le dobândesc acum în școală în ceea ceprivește nivelul competențelor necesare pe piața actuală a muncii.

Echipa INACO culege datele prin intermediul unei platforme on-line, iarla final, va publica un raport de analiză în sinteză.În paralel, echipa de experți INACO actualizează Ghidul MeseriilorViitorului (GMV) – ediția a V-a, într-un mod pragmatic şi atractiv,non-formal, dedicat elevilor și cadrelor didactice, cu privire lamega-tendinţele tehnologice cu impact relevant asupra pieţei munciişi tendințelor de formare profesională.

În acest proces vor fiimplicați, pe lângă echipa de cercetători angajați, parteneriiBrilliant Minds și voluntari INACO (inclusiv studenți aflați înstagiu de practică la INACO, alături de consultanți pro-bono dincompanii private).

În acord cu ediția a V-a a Ghidului Meseriilor Viitorului, experțiiINACO vor susține, în luna octombrie, sesiuni de instruire cu celpuțin 150 de cadre didactice și cu cel puțin 350 de elevi dinsectorul 3 al Capitalei.

De asemenea, cadrele didactice vor putea beneficia de vizite opționalela Smart Laburile din Sectorul 3 - Școala Superioară Comercială„Nicolae Kretzulescu” și Liceul Teoretic „Al. I Cuza” –precum și la Smart Lab Hotel Caro.Proiectul „Viitorul văzut prin ochii copiilor Sectorului 3 înediția a V-a a ghidului meseriilor viitorului” este conceput șiderulat de INACO-Inițiativa pentru Competitivitate și finanțat dePrimăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.Finanțarea proiectului se realizează în conformitate cu prevederilehotărârilor Consiliului Local al Sectorului 3.

Share