Magic News

Cine este Akshata Murty, soţia lui Rishi Sunak, noul prim-ministru al Marii Britanii, şi posesoarea unei averi fabuloase

Ascensiunea la putere a lui Rishi Sunak a culminat cu numirea lui ca prim-ministru al Marii Britanii, fiind prima persoană cu origini indiene care ajunge în această funcţie.

Soția lui Rishi Sunak este Akshata Murty, fiica miliardarului indian Narayana Murthy, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai Indiei, care a fost supranumit Bill Gates al Indiei.

O data cu numirea soţului ei în funcţia de prim-ministru, Akshata va fi în mod sigur în atenţia presei. Unii au nimit-o deja noua “First Lady” a Regatului Unit.


Moștenitoarea unei averi în valoare de un miliard, doamna Murty a intrat în atenţie la începutul acestui an, când s-a aflat că nu are domiciliul în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătească niciun impozit pe câștigurile sale din afara Marii Britanii. Mai târziu, ea a acceptat să plătească impozite în Marea Britanie pentru întregul ei venit.

În ciuda bogăției imense a familiei sale, doamna Murty a avut o copilărie umilă, scrie BBC. Într-o scrisoare către fiica lui, tatăl ei și-a amintit cum a aflat vestea nașterii ei în Hubli în aprilie 1980 de la un coleg, deoarece familia nu își permitea un telefon. „Eu și mama ta eram tineri atunci și ne străduiam să ne facem o carieră”, a scris el. Când avea doar câteva luni, a fost trimisă să locuiască cu bunicii ei paterni, deoarece mama ei, Sudha Murty, și tatăl ei lucrau în Mumbai. Mama e a fost prima femeie numită ca inginer în grupul de automobile Tata Motors. În vârstă de 72 de ani, ea este considerată de unii drept „bunica favorită a indienilor”.

Părinții le-au insuflat, de asemenea, celor doi copii dragostea pentru învăţătură şi pasiunea pentru muncă. Domnul Murthy a declarat că nu există televizor în casa lor pentru a-și face timp pentru lucruri “precum studiul, cititul, discuțiile și întâlnirea cu prietenii”.

Akshata a studiat economie și franceză la Colegiul privat liberal Claremont McKenna din California. Doamna Murty a obținut apoi o diplomă la o facultate de modă înainte de a lucra la Deloitte și Unilever și a urmat un MBA la Universitatea Stanford. Acolo l-a cunoscut pe Sunak, iar cei doi s-au căsătorit în 2009 și au împreună două fetiţe.

Părinții Akshatei Murty au acceptat ca aceasta să se căsătorească cu fiul unui simplu doctor, originar din Southampton, sudul Angliei. Tatăl ei, Narayana Murthy, şi-a dat acordul pentru nunta fiicei sale, recunoscând că Rishi Sunak corespunde din toate punctele de vedere descrierii sale: „strălucitor, chipeș și mai presus de toate cinstit”.


Ea și-a început cariera în finanțe în California înainte de a-și lansa propriul ei brand de modă, Akshata Designs, iar prima colecţie a prezentat-o în 2011. Akshata a declarat pentru Vogue India că a lucrat cu artiști din satele indiene îndepărtate pentru a-și crea modelele, care au fost despre „autenticitate, măiestrie și protejarea unui bogat patrimoniu”.

Una dintre principalele afaceri este Catamaran Ventures, cu sediul la Londra, care a fost fondată de familia Sunak în 2013 și investește în start-up-uri. Akshata este director al Digme Fitness, un lanț de săli de sport exclusiviste. Pe profilul LinkedIn apare şi ca director al New & Lingwood, care vinde articole de îmbrăcăminte pentru bărbați. Soţia prim-ministrului Marii Britanii deține, de asemenea, un pachet de 0,9% din Infosys, un gigant tehnologic indian co-fondat de tatăl său,  a cărei valoare este estimată la aproximativ 100 de miliarde de dolari.


Cuplul deţine mai multe proprietăţi, inclusiv o casă în luxosul cartier Kensington din Londra, în valoare de 7 milioane de lire sterline (7,9 milioane de dolari) și un apartament în Santa Monica, California