Make Life Magic

De ce sa mergi acum în vacanță în Halkidiki

Forfota verii și prețurile piperate ale vacanțelor s-au dus. A sosit momentul perfect să te bucuri de câteva zile în Halkidiki.

„Nu există niciun loc ca Halkidiki”, spun grecii din nord și chiar știu ei despre ce vorbesc. Ape turcoaz, păduri dese de pini, hoteluri de vis, terenuri de golf și taverne, cafenele, baruri pe plajă, situri arheologice, sate tradiționale și vestigii istorice.

Mulți oameni preferă să meargă în concediu toamna, pentru că evită cozile din trafic, aglomerația din stațiuni și taverne, atmosfera de bâlci și prețurile de sezon. Iar Halkidiki este una dintre zonele cele mai demne de vizitat din Grecia datorita plajelor superbe, a obiectivelor interesante, dar și a faptului că toamna aduce mai puțină căldură și umiditate sau că poți să te hotărăști să pleci cu mașina pe ultima sută de metri, eventual chiar să faci home office de pe plajă. În plus, apa este în continuare caldă, în timp ce riscul să te arzi din prima zi scade drastic mulțumită temperaturilor moderate, iar o doza de mare, nisip și serenitate îți va încărca bateriile.

Plimbări și hobby-uri

În primă instanță, poți vizita Salonicul, un fel de Cluj al Greciei, faimos pentru atmosfera plăcută și mâncarea delicioasă – taverne tradiționale, restaurante gourmet, baruri cool și cluburi pline de viață în orice sezon. Este un oraș-port, unde te poți bucura de pește proaspăt și hoteluri de 5 stele la prețuri de toamnă, și poarta de intrare către Halkidiki. 


Iar apoi, cele trei peninsule din Halkidiki sunt Kassandra, Sithonia și Athos. Cel mai popular și mai dezvoltat dintre cele trei „degete” este cel mai vestic, al Kassandrei. Această regiune este ideală pentru familii, iar aici poți descoperi plaje vaste, cu nisip fin. Dar această zonă a Greciei nu este numai despre relaxare la șezlong. Dacă ești cu mașina, poți face o pauza de la citit și bronzat cu o excursie între Koutsoupia și Siviri pentru a descoperi apusuri fabuloase și ruine antice, în timp ce traseul de drumeții al sanctuarului de păsări Bousoulas ce găzduiește peste 180 de specii de păsări, inclusiv lebede mute și egrete migratoare, va fascina copiii. Sau poți vizita case fermecătoare de piatră în satul pitoresc Athitos și să explorezi golfurile izolate de pe coastă cu barca sau să faci o croazieră către stațiuni precum Potidea și Porto Koufo.

Sithonia este peninsula centrală mai liniștită, cu o atmosferă relaxată și plaje frumoase la est și vest. Sarti este, de asemenea, un loc minunat dacă ești pasionat de windsurfing, iar golfurile Kavourotypes și Karidi sunt un vis. De pe coasta de est poți avea o panoramă uluitoare către Muntele Athos. Iar obiectivele interesante de pe peninsulă includ orașul antic Toroni, ce datează din secolul al VIII-lea î.Hr., iar dacă ești pasionat de snorkeling, poți să descoperi peștii colorați printre ruine. Ce se află în spatele stâncilor de la sud de Sithonia? Un port secret printr-o deschidere de doar 300 m lățime. Acesta este portul antic Toronaios, menționat de Tucidide drept cel mai mare și mai sigur port din Grecia Antică. Acest port antic din Halkidiki a fost supranumit „portul surd”, deoarece nu se aude marea dacă stai în interiorul golfului.

Iar Estul Peninsulei Athos este în mare parte neamenajat, deci sălbatic, iar plajele de pe coasta de nord sunt mai populare printre localnici. O mare parte a peninsulei este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește 20 de mănăstiri, dacă ești pasionat de pelerinaj (cea mai veche mănăstire a fost fondată în 963), vei fi fascinat de clădirile „îmbibate” de istorie. Astăzi, peste 1500 de călugări din Grecia și din alte țări ortodoxe orientale trăiesc în Athos și poți face o excursie cu barca de-a lungul coastei pentru a admira mănăstirile de pe Muntele Athos. Dar nu uita că e un loc interzis pentru femei, deci, dacă nu te cheamă Fecioara Maria, poți admira muntele legendar doar de la distanță.

Muntele Athos este impresionant chiar și de la distanță prin forma sa conică care răsare abrupt din apa mării, iar vârful său are o formă care, spun călugării, „indică spre Dumnezeu”. 

Mai mult, peninsula Athos este perfectă și pentru vacanțe liniștite în familie și găzduiește unele dintre cele mai uimitoare plaje din regiune: Ierissos, Olympiada, Kampos (de lângă Pyrgadikia), dar și plajele de pe insula Ammouliani, unde vei face multe poze demne de Instagram

Iar dacă ești pasionat de plimbări în natură și hiking, îți recomand mai degrabă Muntele Holomontas, Muntele Itamos și Muntele Stratoniko. Dacă erai tocilar la geografie, în Peștera Petralona vei descoperi o gamă impresionantă de stalactite care strălucesc în întuneric și „stalagmite pitice”. Pentru pasionați: aici au fost găsite unele dintre cele mai vechi așezări umane din Europa și, ascuns printre stalagmite, a fost descoperit un craniu vechi de 700.000 de ani. Omul în cauză avea între 30 și 35 de ani și era considerat bătrân pentru acea vreme… 

Macedonia este locul de naștere al unuia dintre marii filozofi greci: Aristotel. Așa că îți recomand să vizitezi locul de naștere al marelui filosof. În satul Olynhos, care îl găzduiește, vei descoperi un parc cu busolă, pendul și prismă – instrumente vitale o minte strălucită. 


Dacă te interesează agroturismul, îți recomand două sate foarte diferite, dar la fel de captivante: Arnaia și Afitos. Cu arhitectură tradițională macedoneană, peisaje tipic grecești și muzee, farmecul lor te teleporta în viața satului antic elen.

Hedonism în stare pură

Pe lângă frumusețea naturii și plajele de smarald, Halkidiki își încântă vizitatorii cu și vinul delicios, care îți va încânta toate simțurile. Tradiția gastronomică e milenară și are influențe diverse, în special din bucătăria macedoneană și cea simplă din Muntele Athos și creează un mozaic minunat de arome. Nu trebuie să ratezi magazinele locale care vând măsline și ulei de măsline și să încerci rețete care îți vor completa experiența Halkidiki în cel mai delicios mod.