Make Life Magic

93% dintre șoferii români doresc să fie instalate camere de monitorizare pe străzi

Poliția Rutieră a prezentat câteva statistici cu privire la siguranța în trafic

Trebuie să recunosc, am carnet de conducere de un an și tot îmi e frică să conduc. Evit să mă urc la volan pe cât de mult posibil. Mi se pare că traficul din București este greu de navigat. Totuși, statisticile prezentate de Poliția Română la conferința de presă „Atitudini sociale privind riscul in trafic 2022”, m-au ajutat să înțeleg mai bine care este percepția șoferilor asupra traficului și care sunt abaterile de la regulile de circulație care se întâmplă cel mai des.

Alex Zodieru, General Manager Cult Market Research, a declarat că „studiul Atitudini sociale privind riscul în trafic, realizat cu ajutorul Ursus Breweries și al Poliției Române, aduce elemente noi față de edițiile anterioare. Am adaptat chestionarul la problemele traficului urban modern, măsurând și percepția asupra celor care conduc mijloace de transport alternative, cum ar fi trotinete sau biciclete. Au fost acoperite teme centrale pentru comportamentul în trafic precum: percepții generale  și sentimentul de siguranță în trafic, atitudini și comportamente de risc în trafic, viteza în trafic sau consumul de alcool la volan.”

Studiile periodice realizate de Poliția Română arată că procentul șoferilor care se simt în siguranță la volan a crescut la 57% față de cel din 2008 de 47%. Cercetările au fost efectuate în format de chestionar și acoperă mai multe categorii de probleme legate de siguranța în trafic. 

Una dintre cele mai mari probleme și, totodată, una dintre cele mai periculoase cauze de producere a accidentelor, e consumul de alcool la volan. 70% dintre șoferii care au răspuns la chestionar consideră că aceasta este cea mai gravă abatere de la regulile de circulație. Majoritatea șoferilor care au recunoscut că au condus după ce au băut, au argumentat că s-au urcat la volan pentru că se aflau într-o situație de urgență sau că urmau să parcurgă distanțe mici. 

Utilizatorii de trotinete, cei mai iresponsabili participanți la trafic

În cadrul celui mai recent studiu, participanții și-au evaluat și propriile comportamente de risc în trafic din ultimele 6 luni. Astfel, 39% dintre cei chestionați au spus că au staționat într-un loc nepermis, 35% au condus deși erau obosiți, iar 34% au mâncat la volan sau au făcut manevre riscante, apropiindu-se prea mult de mașina din față. Un sfert dintre ei au condus vorbind la telefonul mobil, fără a utiliza hands-free. La polul opus, doar 3% au declarat că au condus, deși au consumat alcool. 

Totodată, majoritatea participanților sunt de părere că cei mai responsabili șoferi sunt cei de mijloace de transport în comun și că cei mai iresponsabili participanți la trafic sunt utilizatorii de trotinete. 

Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului a fost că 93% dintre șoferii români doresc să fie instalate camere de monitorizare pe străzi, astfel încât cei care încalcă legea și cei care nu au un comportament adecvat în trafic să poată fi identificați și sancționați mai eficient. „Derularea acestui studiu periodic ne ajută să avem o viziune mai clară asupra percepției și nevoilor participanților la trafic. Spre exemplu, anul acesta studiul ne-a confirmat necesitatea instalării camerelor de monitorizare a traficului, o acțiune pe care respondenții o încurajează și care face parte și din planurile noastre viitoare,” a afirmat comisarul-șef George Grigore de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

O unealtă utilă pentru șoferi, menționată în cadrul conferinței, este aplicația de telefon „ZeroLaMie”, un program care calculează în cât timp trece efectul alcoolemiei. Mai mult, aplicația conține recomandări despre consumul de alcool din diferite țări. Totuși, aceasta nu ar trebui considerată un instrument legal de verificare. Organele de Poliție Rutieră recomandă în continuare evitarea totală a consumului de alcool în zilele în care știm că vom utiliza autoturismul.