5 semne să vezi imediat un bărbat educat

Vă propun un mic ghid de bune maniere care transformă un bărbat în domn.

Înainte de a dezvălui cele mai evidente 5 semne care demonstrează că un bărbat este educat, consider că trebuie să urmăm propunerea lui Voltaire, respectiv să definim termenii pentru a evita ambiguităţile şi să conturăm contextul, perspectiva din care privim lucrurile. 

Aşadar, am folosit termenul „educat” cu sensul propriu de instruit (formal şi informal, acasă sau la şcoală), dar şi cu sensurile asociate: cultivat (având cultură generală solidă şi cunoştinţe diverse din artă, literatură, istorie, geografie, sociologie etc), manierat (se comportă cu politeţe şi eleganţă în societate şi respectă codurile sociale), empatic (se pune în locul celuilalt, e atent la nuanțe și sensibil la suferința sau bucuria altora) și adaptat social (înţelege contextul, este flexibil, ştie ce este potrivit şi ce nu). 

Cât despre context, toate informaţiile prezentate sunt valabile în viaţa socială, de zi cu zi, în familie, cu prietenii, rudele, în comunităţile din care facem parte, în vizite, la evenimentele sociale, acolo unde eticheta guvernează interacţiunile umane. NU atingem contextele formale (relaţiile de muncă, de la școală, relaţiile inter-instituţionale sau relațiile oamenilor cu instituţiile), care sunt guvernate, pe lângă etichetă, de reguli de protocol, care au ca principiu esenţial respectarea ierarhiei şi precăderii.

Aşadar ştim că un bărbat este instruit, cultivat, manierat şi adaptat social când:

1. Salută întotdeauna primul, dar nu inițiază strângerea de mână.

Există în eticheta socială două excepţii de la această regulă: 

- dacă domnul este gazda şi îşi întâmpină oaspeţii iniţiază strângerea de mână; 

- dacă domnul este semnificativ mai în vârstă, cu o diferenţă de două generaţii, de exemplu, întâietatea vârstei, în etichetă, justifică acest gest. 

În orice altă situație de interacțiune socială 1 la 1, regulile de conduită nu permit bărbatului să întindă mâna unei doamne primul. El este cel care salută primul verbal, politicos și clar, iar femeia răspunde cu aceeași amabilitate, având libertatea de a decide dacă dorește sau nu să ofere mâna și, implicit, să permită contactul fizic. 

2. Nu se aşează până când doamnele nu au luat loc sau îşi ajută partenera să se aşeze înainte de a-şi ocupa locul.

Unul dintre „marile-gesturi-mici”, esenţial pentru un bărbat a cărui educaţie a fost făcută temeinic, la timpul potrivit. Conform etichetei sociale, doamnele şi persoanele în vârstă au întâietate, iar acest principiu se reflectă în mod natural în comportamentul unui domn, cele două categorii primind sprijin şi atenție din partea bărbaţilor sau a celor mai tineri. 

Domnii intră primii în restaurant, nu din lipsă de politețe, ci pentru a deschide ușa și a crea spațiu doamnelor, se îndreaptă către masă, trag scaunul pentru a o ajuta pe doamnă să se aşeze, apoi îşi ocupă locul. Ulterior, domnul este cel care cheamă ospătarul şi iniţiază comanda după ce s-a consultat, în prealabil, cu partenera sa. În alte contexte, în întâlniri formale sau informale, în mijloace de transport, în săli de spectacole, la evenimente sau concerte, rămâne în picioare atunci când există doamne sau persoane în vârstă care au nevoie de loc. 

3. Respectă timpul celorlalţi.

Timpul este o resursă importantă, cu valoare de „monedă de schimb”, fiind chiar singura pe care o cheltuim în fiecare clipă, conștient sau nu. Totodată, timpul este ireversibil şi limitat. Aşadar, preţuirea timpului celorlalţi, dar şi pe al tău, este o practică înţeleaptă şi empatică ce ţine de respect, eficiență și etică relațională. 

Bărbatul educat este punctual, anunţă dacă întârzie, pleacă la timp pentru a nu irosi timpul gazdei, nu vine neanunţat, nu întrerupe, respectă timpul liber al celorlalţi, vorbeşte coerent, concret şi cu sens. Cum timpul consumat inutil generează frustrare şi dezechilibru, atunci când face parte dintr-un grup sau dintr-o echipă, anticipează, se pregăteşte, organizează şi alege soluţii eficiente. Să nu fii o povară pentru timpul celorlalţi este o dovadă de inteligenţă socială.

4. Folosește pronumele de politețe până când i se cere explicit trecerea la persoana a II-a singular.

Folosirea pronumelui de politețe, respectiv adresarea cu „dumneavoastră”, denotă finețe, autocontrol și bună creștere, aşa cum familiaritatea grăbită este adesea considerată un semn de imaturitate socială, de superficialitate, sugerând nevoia de control şi de validare. 

Cristina Turnagiu Dragna, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române pentru Protocol şi Ceremonial. Despre importanța bunelor maniere în secolul XXI.

Make Life Magic, 00:43:13

Florina Cioagă, psihoterapeut. Despre cum îți dai seama dacă ești o persoană introvertită sau extrovertită.

Make Life Magic, 00:37:46

Răzvan-Gabriel Zaharia, psihoterapeut. Despre psihologia performanței la copii.

Make Life Magic, 00:47:29

Bianca Pescaru, psihoterapeut. Despre dependența de dopamină.

Make Life Magic, 00:38:19

Să alegi politeţea, să explorezi subtilitatea distanţei elegante dintre oameni, să construieşti natural, cu tact şi răbdare o relaţie apropiată, să înţelegi când să te apropii şi când este potrivit să păstrezi distanţa şi să aştepţi propunerea de a trece la persoana a II-a singular („tu”), sunt dovezi de educaţie profundă şi de rafinament social. Acceptarea familiarităţii este condiționată de context, de vârsta şi de acordul reciproc şi, la fel ca la punctul I, doamnele au privilegiul alegerii. Ele sunt cele care pot propune trecerea la persoana a II-a singular, iar un bărbat educat va respecta această decizie.

5. Stăpâneşte arta conversaţiei.

Ca orice altă „artă”, are nevoie din start de sensibilitate, ritm, exercițiu, adaptare la context, mesaj cu sens şi autenticitate. Presupune măiestrie, intuiţie şi echilibru şi se bazează pe o cultură solidă, pe diplomaţie şi fluiditate în exprimare, pe curiozitate sinceră, ureche atentă, umor bine dozat, tăceri inteligente şi un ego ţinut în frâu. 

A conversa nu înseamnă doar a vorbi, ci a construi un schimb viu, elegant și inteligent de idei, emoții și energie între interlocutori. La finalul conversaţiei cu bărbatul educat pleci îmbogăţit cu informaţii, plin de încredere, încărcat cu energie bună. Este cel cu care îţi place să discuţi oricând şi oricât, îți dorești să îl revezi, să îţi petreci timpul, vrei să facă parte din cercul tău de prieteni, să participe la evenimentele tale, să îţi fie partener de afaceri, îndrumător sau partener de viaţă.

Cristina Turnagiu Dragna este Vicepreşedinte al Asociaţiei Române pentru Protocol şi Ceremonial şi lector al Fundației Calea Victoriei, unde va susține Cursul de etichetă, protocol şi bune maniere în secolul 21, între 14-17 iulie. De asemeni, intre 21-24 iulie va susține, pe aceeași temă, o Școală de vară pentru adolescenţi.

Foto: Freepik