Make Life Magic

Centrul Cultural Subcarpați clădește o comunitate culturală inedită „de la om la om”

Primul eveniment al Centrului Cultural Subcarpați deschide inimile tinerilor față de folclor

Mesajul formației Subcarpați a transmis întotdeauna pasiunea și iubirea față de folclorul românesc și de muzica de calitate. Centrul Cultural Subcarpați e un proiect elaborat pentru a promova folclorul și pentru a apropia tinerii de moștenirea culturală românească. Duminică, 2 octombrie, a avut loc primul eveniment al acestui proiect, la sediul Creart din București. 

Centrul Cultural Subcarpați e un demers pe termen lung pe care echipa Subcarpați l-a conceput sub viziunea lui MC Bean (Marius Andrei Alexe). După zece ani de culegere și de evidențiere a folclorului și a tradițiilor întâlnite în întreaga țară, conceptul de înființare a unui centru cultural a devenit o necesitate pentru a păstra, expune și promova exemplele actuale de folclor național și varietate culturală.

Ansamblul Diviziei de Tineret a deschis evenimentul cu un concert de muzică folclorică plină de viată, cu piese culese din mai multe regiuni ale țării. Divizia de Tineret e formată din Matei Vasilescu (țambal), Ioana Milculescu (voce), Beniamin Ambarus (doba și voce), Teodor Avram (vioară), Daniel Rădulescu (acordeon) și Alexandru Marin (contrabas). Tinerii muzicieni au integrat spectatorii în atmosfera proiectului cum nu se putea mai bine. Apoi, am descoperit procesul creativ de căutare a unei piese Subcarpați, la proiecția episodului-pilot al serialului „Sub-balcani”, produs de MC Bean și Centrul Cultural Subcarpați, în regia lui Max T. Ciorbă. 

„Comunitate” e cuvântul cheie

Evenimentul s-a încheiat cu un concert Subcarpați în clubul Guesthouse, unde fanii s-au putut bucura de cântecele preferate și, ca de fiecare dată, de atmosfera de fraternitate pentru care proiectul muzical e atât de cunoscut. 

Cea mai importantă caracteristică a formației Subcarpați a fost din totdeauna sentimentul de comunitate. Pentru noi, fanii, concertele lor sunt mai mult decât o cântare, sunt o experiență. Pe lângă muzica făcută cu cap, gândită îndelung și cu suflet, felul în care membrii interacționează pe scenă, voia bună, mesajul și relația cu publicul sunt elementele datorită cărora Subcarpați iese în evidență. Niciodată nu am plecat dezamăgită de la un spectacol de al lor, poate doar atunci când nu au mai avut timp pentru bis. 




De la iubitori de folclor la călăuze

L-am întrebat pe MC Bean care e misiunea centrului, și, cu un zâmbet călduros, a împărtășit că „avem două misiuni mari, să promovăm folclorul românesc, să facem o paralelă între culturile altor popoare și să dăm înapoi. E posibil să fie aceeași chestie, dar, în primul rând, dorim să ajungă exact cum a ajuns și la noi folclorul, să ne impresioneze urechile. Și, cumva, folclorul românesc are puterea, în special muzica făcută bine și muzica de la sat, de a deschide sufletul, mai ales celor de la oraș. Culmea, știi? Astea sunt cele două scopuri principale, să promovăm folclorul nostru și să ajungă la oameni.” 

Centrul Cultural Subcarpați a anunțat mai multe evenimente menite să apropie tinerii de folclor, precum atelierul de făurit cavaluri, „Tu, Cu Mâna Ta”, sau cursul de cântat la caval, „Tot Ce Suflă”. Urmează și altele, care vor promova folclorul internațional, respectiv armenesc, moldovenesc și bulgăresc. Puteți afla mai multe informații aici