Magic News

Magic Memories - Mihai Georgescu (Bere Gratis): The Show Must Go On, Queen

Clipul preferat al lui Mihai Georgescu este cel al unei piese - poezie, metaforă pentru destinul unuia dintre cei mai valoroși artiști ai muzicii din toate timpurile.

Queen are o muzică pe care o poți asculta la aproape orice vârstă, găsindu-i sensurile și interpretările care se potrivesc odată cu maturizarea fiecăruia dintre noi. 

The Show Must Go On este o metaforă pentru eterna căutare de sens în existența umană. Un spectacol care trebuie să continue, chiar dacă inimile noastre se frâng. Veselie forțată, definiții false ale succesului, iluzia libertății, scandaluri, povești, măști, un pahar în egală măsură gol și plin. Paradoxal este că piesa scrisă de Brain May poate să te facă să simți un optimism fără limite sau o tristețe covârșitoare. Deși clipul este realizat din frânturi din concerte live sau alte clipuri ale trupei, editarea video este atât de reușită, încât povestea vizuală are o identitate proprie, închegată.

Piesa a fost înregistrată în 1990, când starea sănătății lui Freddie Mercury era deja atât de deteriorată, încât trupa nu putea decât să spere că solistul va avea putere să ducă la bun sfârșit înregistrarea. Cântecul ilustrează efortul supraomenesc al lui Freddie să rămână cât mai mult pe scenă, în ciuda faptului că diagnosticul său (SIDA) îl condamna la o moarte prematură. 

Single-ul The Show Must Go On a fost lansat pe 14 octombrie 1991, cu doar șase săptămâni înainte de ziua morții lui Freddie Mercury și a fost cântată live, pentru prima dată, în aprilie 1992, în timpul unui concert tribut pentru Freddie. Pe scenă au urcat cei trei membri ai trupei Queen, cu Elton John la voce și Tony Iommi de la Black Sabbath la chitară. 

Mihai Georgescu (Bere Gratis) ne-a mărturirist că, pentru el, The Show Must Go On este mai mult decât un simplu videoclip:

„Clipul care mi-a rămas în suflet este cel al piesei The Show must go on. Am văzut, în acest video, cum o legendă a muzicii ne arată, în doar câteva minute, întreaga sa carieră. Freddy Mercury reușește să condenseze întreaga sa viață de artist într-un singur cântec, viața așa cum a trecut prin el, peste el.”


Un sondaj realizat în 2005 de televiziunea digitală Music Choice, la care au participat 45.000 de adulți din diferite țări din Europa, a arătat că The Show must go on ar fi piesa pe care cei mai mulți dintre respondenți ar alege-o pe post de coloană sonoră la propria înmormântare. 

Ce se (mai) întâmpla în 1991:

1. Pe 20 octombrie, Ayrton Senna câștiga cel de-al 3-lea său titlu mondial la Formula 1. 

2. În România, media lunară a inflației era de 10%.

3. Printre filmele cu cel mai mare succes de box-office erau Terminator 2: Ziua Judecății și Tăcerea mieilor.  

Foto: Mihai Vasilescu