Make Life Magic

Cum (și de ce) să ieși dintr-o relație toxică

O relație toxică îți poate transforma viața într-un coșmar. Și totuși, nu e simplu să-i pui capăt.

Realitatea este că, indiferent câte sfaturi ai citi, nu va fi niciodată ușor să ieși dintr-o relație toxică. Sper, doar, ca aceste rânduri să te facă să te gândești mai bine de ce meriți să-ți acorzi mai multă libertate. Și mai mult credit.

O relație înseamnă, din start, un angajament pe care ți-l asumi în raport cu o altă ființă umană. Cu cât este mai intensă relația (fie în sens pozitiv, fie în sens negativ), cu atât va fi mai dificil să ieși din acea dinamică. Vorbesc, acum, mai degrabă despre relații cu prieteni, cunoștințe sau colegi toxici. Când vine vorba de familie, e și mai complicat.

Să revenim, însă, la relațiile toxice din care este ceva mai simplu de ieșit, însă nu lipsit de încărcătură emoțională. Să zicem că ai regăsit, de curând, un prieten din copilărie (rețelele sociale au această superputere!). Te-ai lansat în invitații, ai făcut destăinuiri, numai că, undeva, ceva nu se leagă. Prietenul sau prietena din copilărie se dovedește că a devenit un adult critic, o persoană care cere fără să ofere, o prezență copleșitoare. Și, pur și simplu, după bucuria inițială, te trezești prins/ă într-o relație care numai bine nu-ți face și din care nu ai idee cum să ieși fără să respingi omul sau fără să-i rănești sentimentele. 

Însă și sentimentele tale au dreptul să fie luate în calcul!

Și atunci, ce e de făcut?

Ai câteva variante. Una ar fi să strângi din dinți și să rămâi. Dar merită să îți folosești astfel singura resursă limitată pe care o avem cu toții? Da, la timp mă refer.

O variantă pe care ți-o propun este dialogul. Ia-ți inima-n dinți și spune clar, cu blândețe și tact, ce anume te deranjează în respectiva relație. Observă reacția pe care o produc cuvintele tale: apar nedumerire, regret, disponibilitate pentru a vorbi/negocia sau doar furie, frustrare, ușă trântită în nas, reproșuri?

Dacă simți că mesajul tău a fost primit cu deschidere (chiar e posibil ca oamenii să nu își dea seama că ne rănesc!), oferă o șansă: putem rămâne prieteni, dacă îmi respecți limitele personale, nevoia de spațiu, dorința de a comunica mai blând, mai rar sau fără alte condiționări care te deranjează.

Dacă simți că mesajul tău e primit cu ostilitate, pune pe o listă ce pierzi dacă persoana respectivă nu mai face parte din viața ta. Poate e vorba de amintiri pe care le aveți în comun și la care vă puteți întoarce împreună, poate un hobby, poate aveți un simț al umorului asemănător. Ori pot fi conexiuni emoționale puternice, senzația de siguranță. Sunt acestea mai puternice decât disconfortul care te face să citești acest articol (adică te simți captiv/ă într-o relație toxică, indiferent ce înseamnă asta pentru tine)?

Apoi, scrie ce câștigi dacă persoana respectivă iese din viața ta. Ar putea fi liniște, pace, echilibru, spațiu, mai multă încredere în tine (în special dacă vorbim despre un om care te critică mult). Și mai adaugă ceva: câștigi timp pentru oameni noi! Pentru că realitatea este că, întotdeauna, există și acele persoane cu care ne înțelegem dintr-o privire, ne încurajăm reciproc, ne susținem și avem senzația că ne știm de când lumea, chiar dacă abia ne-am cunoscut. 

Foto: Gratisography