Magic News

VIDEO - La 17 ani, David Popovici este campion mondial la seniori, în proba de 200 metri liber

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100.

Legitimat la Dinamo, David a stabilit un nou record mondial de junior, el batand recordul pe care il stabilise cu o zi inainte. 

Sportivul român, debutant la Mondialele de seniori, a adus primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001).


Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

”Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanță”, a declarat David Popovici.

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale.

La 10 ani a cucerit primul său titlu national la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborarii cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber.

La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii - 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.

Prin performanțele de la Roma, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

Alături de Robert Glință, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.