Make Life Magic

Succesul nu e o destinație, nici eșecul un capăt de drum

Descoperă exercițiul care te pune față-n față cu tine și te ajută să te vezi cu adevărat!

Fiecare om de pe lumea asta își dorește ceva. Și mai palpitant este să observăm cum se schimbă dorințele noastre, de-a lungul timpului. Și cum o dorința naște altă dorință.

De exemplu, pentru o fetiță de un an, dorința arzătoare e să depășească mersul de-a bușilea. Apoi, să ajungă, în picioare, dintr-un loc în altul. Apoi, să alerge. Apoi, poate, să devină o balerină desăvârșită.

Fiecare etapă dusă la bun sfârșit reprezintă o dorință împlinită, un succes. Și fiecare succes naște o altă dorință. Pentru că succesul nu este o destinație în sine, ci un proces care se derulează pe parcursul întregii noastre vieți. Iar definiția succesului se va schimba și ea, de nenumărate ori, de-a lungul timpului. Păstrăm anumite credințe personale importante, însă inclusiv acestea se pot ajusta ori adapta în funcție de nevoile și experiența noastră.

Cum se traduce această idee în viața de zi cu zi?

În primul rând, apar mai multă blândețe și toleranță față de sine. Tindem să ne judecăm aspru atunci când greșim sau când lucrurile nu ne ies din prima. Probabil mai aspru decât am judeca un prieten. Uităm, însă, ceva: unele dintre cele mai iubite lucruri din viața de zi cu zi s-au născut din greșeală. De exemplu, fulgii de porumb. În 1898, frații Kellog aveau o făbricuță de granola. Din neatenție, au expus cerealele la o temperatură prea mare și le-au uscat excesiv. Unul dintre frați a avut ideea să le turtească și așa au apărut fulgii pe care azi îi mănâncă cu plăcere oameni din întreaga lume. Ori celebra pastă de ciocolată care ne face zilele mai frumoase și clătitele (mult) mai gustoase. În 1946, cofetarul italian Pietro Ferrero căuta o rețetă pentru o ciocolată mai ieftină. Să nu uităm, era imediat după al doilea Război Mondial, iar boabele de cacao costau o avere și se găseau greu. Pietro a avut o idee pe care mulți cofetari au privit-o cu sprânceana ridicată: a înmulțit ciocolata cu pastă de alune. A obținut un fel de ciocolată mai ieftină, care se tăia cu cuțitul, cam ca marmelada din zilele noastre. Într-o zi toridă de vară, câteva cutii uitate la soare s-au topit. Greșeala s-a transformat în cea mai iubită crema tartinabilă de ciocolată din istoria omenirii.

Dacă ne întoarcem la ideea că succesul nu este o destinație, ci un parcurs, devine mai simplu să acceptăm că nereușitele fac parte din proces, ca niște scurte pauze necesare să ne mai tragem sufletul și să mai învățăm câte ceva despre noi. Dacă te afli într-un punct al vieții tale în care ai senzația că lucrurile nu se întâmplă deloc așa cum ți-ai dori sau cum te-ai fi așteptat, amintește-ți trei lucruri esențiale care te vor ajuta să ieși din impas:

1. Dă-ți mai mult timp, când ai nevoie. Așa cum nu poți grăbi creșterea sănătoasă a unei plante sau așa cum nu poți grăbi schimbarea anotimpurilor, sunt idei și proiecte în care merită să investești mai mult timp. Este o dovadă de încredere în sine să-ți dai timp, să ai încredere că vei reuși în ritmul tău, fără să te compari etern cu alții.

2. Privește-te ca pe o altă persoană. Nu glumesc: chiar încearcă să te privești din exterior, ca și cum te-ai uita la un film. Analizează-ți reacțiile, vezi ce ai gândit când cineva te-a ajutat sau te-a dezamăgit, care a fost următorul pas. Cum ți se pare această persoană pe care o vezi cu ochii minții? Îți place de ea? Ce ai sfătui-o să facă pe viitor? Cum ți se pare că ai putea să o sprijini? Este un exercițiu incredibil de puternic, iar efectul său principal este claritatea cu care vine la pachet. În plus, vei simți mai multă înțelegere și empatie față de propria persoană.

3. Stabilește ce e frumos aici, acum. În momentele dificile, tindem să vedem doar partea goală a paharului, iar mintea noastră se agață cu încăpățânare de o nereușită sau de un insucces (după modelul clasic al lucrării de control corectate cu pix roșu. Sare în ochi doar greșeala, tindem să ignorăm părțile bune). Îți propun să te oprești un pic și să pui pe hârtie 3 lucruri frumoase, bune, trei motive de bucurie pe care le ai chiar aici, chiar acum. Ele sunt cele care-ți vor da energie să mergi mai departe și să ajungi la succes. Amintește-ți, nu e o destinație la care te oprești și gata, ci o etapă dintr-un drum mult mai lung și mult mai plin de însemnătate.