Make Life Magic

3 lucruri de care să ai grijă pentru o familie fericită

Studiului CIPRA arată că pentru noi românii, familia reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte din viață.

Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) a publicat un studiu interesant despre calitatea vieții românilor. Principal factori care determină gradul de satifacție al respondenților care au participat la acest studiu sunt familia și prietenii (90%) și starea de spirit (90%). Cum cele două merg, firesc, mână în mână, devine cu atât mai important ca, odată ce avem acel grup esențial de referință (familie și/sau prieteni) să ne asigurăm că avem grijă de relațiile importante din viața noastră.

Am identificat, cu ajutorul lui Matei Stănculescu, psiholog, coach, trainer, cum putem să asigurăm o atmosferă cât mai plăcută în familie, cum putem face parte din ”cuib” fără să ne pierdem identitatea personală și care este cel mai prețios sentiment pe care îl aduce familia în viața unei persoane.

1. Dragostea necondiționată

Sunt puține locuri în lume unde poți fi tu însuți, cu adevărat. Suntem într-un anumit fel la birou, când facem cumpărături sau când ieșim să vedem o piesă de teatru. Acasă este locul în care ar trebui să lăsăm la ușă măștile și să avem certitudinea că vom fi iubiți necondiționat, chiar dacă avem o zi proastă sau dacă bateriile noastre sunt pe terminate. Matei Stănculescu explică: „Dragostea necondiționată este un factor esențial pentru o familie fericită. Iar asta implică mai multe lucruri: acceptare, comunicare, ascultare, empatie. Dar, mare atenție, pentru a putea oferi dragoste necondiționată, trebuie, mai întâi, să fiu capabil să mă iubesc pe mine necondiționat. Doar atunci o voi putea oferi cu adevărat și celor din jur.”

2. Loc de creștere

„Cum spuneam mai sus, dacă eu îmi ofer mie dragoste necondiționată, înseamnă că sunt atent la tot ce simt și la ce nevoi am. Odată ce le-am identificat, printr-o comunicare deschisă, le pot adresa și-l pot ajuta și pe cel de lângă mine să facă același exercițiu”, spune psihologul Matei Stănculescu. Este nevoie de lucru cu sine și de încredere în sine ca să ajungi să știi ce dorințe ai, iar apoi să le poți transmite celor dragi fără teama că se vor simți respinși sau dați la o parte. Dar să înveți să comunici real, să-ți negociezi spațiu și timp pentru lucrurile care își aduc bucurie este un bun exemplu și pentru cei din jur. E de-ajuns să facă cineva primul pas ca să începem să avem mai multă încredere în oamenii care ne iubesc și pe care-i iubim.

3. Spațiu personal

Cele mai multe discuții în familie (ori sentimente de frustrare) apar atunci când simțim că familia ne-a „înghițit” cu totul. Că nu mai avem loc de visuri personale pentru că suntem atât de absorbiți de visul comun. În loc să lăsăm lucrurile să escaladeze sau să ajungem la sentimente de furie, tristețe, senzație de sacrificiu personal, ce-ar fi să ne facem curaj? Matei Stănculescu propune mai multă comunicare: „Chiar dacă ne dăm seama că avem nevoi diferite, nu înseamnă că nu ne potrivim. Fiecare nevoie are o motivație în spate și este posibil să adresăm acea motivație și prin alte căi. De exemplu: nevoia mea de spațiu poate să vină dintr-o teamă de a mă implica prea mult în relație și a nu suferi în cazul unei rupturi, iar nevoia ta de a sta în permanență lipiți unul de celălalt vine tocmai din teama ca eu să nu fug. Prin comunicare, înțelegând că avem aceeași motivație în spate – să funcționeze cât mai bine relația și să rămânem cât mai mult împreună – putem apela cu siguranță la un fine tuning care să ne convină amândurora”.

Foto: Unsplash