Magic News

Cine este Dinara Kasko, chef cofetarul din Harkov, care relateză pe Instagram despre războiul din Ucraina - “Vă rugăm să ne salvați!”

Viaţa Dinarei Kasko, o tânără de succes din Ucraina, s-a schimbat dramatic în ultimele zile.

Ea a lăsat în urmă studioul său de Chef Pastry din Harkov, unde realiza torturi spectaculoase 3 D, apreciate cu mii de like-uri pe pagina sa de Instagram, pentru a se adăposti în subsoluri alături de cei doi copii ai ei.

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori, al doilea ca mărime al ţării, important centru universitar, se află sub asediul armatei ruse, fiind puternic bombardat.  

Dinara a înlocuit astfel imaginile cu torturi şi prăjituri create sub forma unor uimitoare clădiri futuriste sau corpuri geometrice cu cele terifiante ale războiului care distruge tot.

Ea şi-a transformat contul de Instagram într-un adevărat jurnal de război: “Sunt atât de mulți ruși care cred că suntem plătiți, ceea ce este o știre falsă. Este incredibil”, a scris Dinara Kasko pe profilul ei de Instagram cu peste 700.000 de urmăritori, care a devenit un jurnal de război minut cu minut în ultimele zile. „Blogerii ruși de mâncare postează rețete ca și cum nu ar exista un război”, a scris ea, dând tag lui  Andrey Rudkov, un blogger rus cu o comunitate de 700.000 de urmăritori.

De la izbucnirea războiului din 24 februarie, Kasko a încetat să publice fotografii cu deserturi, postând videoclipuri şi imagini cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, anunţând cum este posibil să donezi și să susții poporul ucrainian. Dinara a povestit cum bombardamentele au distrus casele prietenilor și cunoscuților săi, iar în videoclipuri dezvăluie cum trăieşte acum cu familia sa ascunsă în adăposturi.

„Astăzi, timp de câteva ore, orașul meu natal, Harkov, a fost lovit. Oamenii care nu au făcut nimic mor. Vă rugăm să ne salvați!”, a scris ea pe 26 februarie.

Un Chef Pastry faimos cu pregătire de architect  

Dinara Kasko nu intenţiona să fie Chef Pastery, ea fiind absolventă a Universităţii de Arhitectură și Design.

„Dar în Ucraina, nu este ușor”, spunea ea. „Totul a înghețat acum câțiva ani” – la izbucnirea războiului cu Rusia – „și nu sunt foarte multe șantiere”. Așa că tânara ucrainiancă și-a transpus iscusinţa de architect de a construi forme ademenitoare și complicate la o scară mai mică şi a început să realizeze deserturi. În loc de sticlă, cărămidă sau lemn a început să lucreze cu ciocolata, făina, fructele şi gelatina, iar din mainile sale ies mici opere de arta. 

Design-urile lui Kasko - arcuri care sfidează gravitația, geometrii ultra-precise, sfere gelatinoase care fuzionează ca stelele neutronice – sunt create cu ajutorul unor unelte de bucătărie netradiționale. Dinara foloseşte tehnologii de modelat 3 D pentru a crea formele de slicon. „Poate dura două sau trei zile pentru a-mi imprima modelul”, dezvăluia Kasko, 33 de ani. Prăjiturile sunt apoi coapte și adăugate în formă, înainte de a petrece două ore într-un răcitor rapid pentru a sigila forma. Rezultatul: torturi care arată mai potrivite pentru a primi un premiu de arhitectură Pritzker (Premiul Nobel pentru arhitecți) decât The Great British Bake Off.

Datorită Instagramului, design-urile lui Kasko au atras atenția internațională, iar ea a fost invitată să colaboreze cu bucătari apreciați din SUA și Spania. A ajuns să îşi vândă modelele pentru a-i lăsa pe oameni să încerce acasă, iar prăjturile sale nu doar că arată frumos, dar cel mai important lucru este că sunt gustoase.

Până de curând, deserturile Dinarei puteau fi degustate în diferite părți ale lumii, la Istanbul, la patiseria Flosofia, la Doha la Dinara Kasko Pastry Art Doha, la Boston, în Moscova la Jonquils Cafe & Bakery şi Pearls și, de asemenea, la restaurantul China Ma din Kiev.

 

Foto: https://www.facebook.com/dinara.ua