Magic News

Oleg şi bunica lui, protagoniştii documentarului „The Distant Barking of Dogs”, au fost evacuaţi din satul lor din Doneţk

Producătoarea daneză Monica Hellström („Flee”) şi Simon Lereng Wilmont, câştigător la Sundance au reuşt să îi evacueze pe unii dintre protagoniştii din documentarul lor „The Distant Barking of Dogs”, aflat pe lista scurtă pentru o nominalizare la Premiile Oscar în anul 2018.

Astfel, Oleg Afanasiev şi bunica lui, Alexandra, protagonişti în documentarul despre efectul pe care îl are un conflict armat asupra copiilor, au fost evacuaţi din satul lor Hnutove, afectat de război, aflat în regiunea Doneţk.

Documentarul relatează un an din viaţa lui Oleg, un băieţel de 10 ani, în timpul conflictului armat din regiunea Donbas din Ucraina. Crescut de bunică după ce mama lui a murit, Oleg are o legătură specială cu aceasta. În timp ce mulţi oameni părăsiseră deja această zonă extrem de periculoasă, Oleg şi bunica lui trăiau în continuare aici pentru ă nu aveau unde să meargă în altă parte. Tirurile antiaeriene şi împuşcăturile se auzeau în unele zile în depărtare, iar în altele foarte aproape. Aşteptând sfârşitul războiului, Oleg îşi petrecea timpul cu verişorii lui, Yarik şi Kostia. Împreună, pornesc uneori în aventuri vorbind despre ce poate să facă un om adevărat.

Filmul fost extrem de bine primit, a câştigat Premiul Peacock şi s-a aflat pe lista scurtă pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film

De asemenea, copiii de la adăpostul care apare în producţia „A House Made of Splinters”, care i-a adus lui Lereng Wilmont premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de la Sundance luna trecută, au fost, de asemenea, evacuaţi într-o zonă mai sigură după ce s-au confruntat cu o ameninţare cu bombă, scrie News.ro

Producătoarea daneză Monica Hellström, cea care a produs „Flee”, „The Distant Barking of Dogs” şi „A House Made of Splinters”, şi-a unit forţele cu Lereng Wilmont pentru a strânge fonduri prin organizaţia non-profit Voices of Children, ce ajută copiii care au fost evacuaţi din adăposturile lor din estul Ucrainei, inclusiv pe cei care au fost portretizaţi în documentarul lor „A House Made of Splinters”. 

„Vrem să oferim acestor copii hrană şi îmbrăcăminte, tot ce au nevoie”, a spus Hellström, al cărui documentar „Flee” este nominalizat la trei categorii ale premiilor Oscar.

În prezent, numeroşi ucrainieni îşi părăsesc ţara, mulţi îndreptându-se spre Republica Moldova sau România. Ucraina a instaurat legea marţială după invadarea ei de către Rusia şi lasă să plece doar copiii, femeile şi rezidenţii în alte ţări, în timp ce bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu pot pleca. Atacul declanşat de Rusia în Ucraina, o ţară cu 44 de milioane de locuitori, ar putea aduce un val uriaş de refugiaţi în ţările europene.