Lifestyle - Pentru mămici

Ghid de supravietuire pentru parinti!

Vacanta de vara


Pentru ca luna iunie aproape s-a dus, iar vacanta ne bate la usa, mai mult ca sigur multi dintre dumneavoastra faceti planuri de distractie. Si, punem pariu ca pe ordinea de zi se afla intrebarea – cum ii mentinem ocupati si fericiti pe cei mici?!
 
Studii recente au aratat ca, daca un sfert dintre mamici si tatici asteapta cu nerabdare concediul si perioada de relaxare, mai mult de o treime recunosc ca planurile de vacanta cu familia, le dau batai de cap.
 
Tocmai de aceea ne-am gandit sa va furnizam cateva dintre cele mai utile sfaturi in ceea ce priveste planificarea vacantei si sa va propunem o serie de activitati care ii vor tine ocupati pana si pe cei mai neastamparati pitici.

Sa incepem cu... inceputul:
 
1. Realizati un program al vacantei

Chiar daca va aduce aminte de programul de la serviciu, un planning al vacantei, pe zile, ore si activitati, nu are cum sa fie ceva rau. Puteti apela la ajutorul celor mici, rugandu-i pe ei sa-l coloreze si accesorizeze astfel incat sa fie implicati inca de la inceput si sa devina foarte atragator.

Nu uitati sa lasati si zile necompletate, pentru activitati spontane, pentru a evita monotonia si a stimula imaginatia copiilor. Atunci cand ei descopera o activitate amuzanta si care le face placere, amintiti-va sa-i felicitati pentru idee. Recompensa ii va face sa-si repete fapta.
 
2. Nu uitati de aprovizionare
O „tolba” plina cu bunatati sanatoase pentru cei mici este extrem de importanta in orice deplasare. Sfatul nostru este sa aveti la indemana atat mancare, cat si racoritoare, in orice situatie, pentru a evita deshidratarea celor mici si infometarea lor.
 
3. Sfanta... economie
Unul dintre cele mai importante aspecte este planificarea bugetului de calatorie.Una din sase familii este obligata sa renunte la anumite placeri ale vacantei, pentru a reusi sa nu-si depaseasca bugetul. Daca vreti sa economisiti cativa banuti, stimulati imaginatia copiilor dumneavoastra. Ii puteti indemna sa vina cu idei despre cum ar putea petrece o ora, sau o dimineata, fara sa cheltuiasca niciun ban.
Nu va lasati prada cerintelor copiilor, pentru ca veti ajunge imediat un portofel ambulant.
 
4. In caz de urgenta!
Ca sa evitati plictiseala din timpul calatoriilor lungi cu masina, cu trenul sau cu avionul, purtati in bagajul de mana un pachet de carti. Nu ocupa mult loc si, chiar daca nu jucati carti, trucurile sunt intotdeauna distractive pentru cei mici.
 
5. Organizati intalniri cu copiii altor familii
Ideal pentru copii este sa aiba parteneri pentru petrecerea timpului liber. Puteti organiza intalniri de „joaca”, sau chiar va puteti imprieteni cu alte familii care au copii colegi de gradinita cu copiii dumneavoastra sau pur si simplu isi petrec vacanta in acelasi loc cu familia dumneavoastra. Astfel, ambele parti vor avea companie de aceeasi varsta.
 
6. Gatitul este distractiv!
In cazul in care alegeti sa va petreceti vacanta acasa, o activitate distractiva ar fi gatitul! Provocati-va copiii la o sesiune de gatit, pentru a-i tine ocupati, dar si in vazul dumneavoastra. Puteti incerca sa faceti o prajitura sau chiar o inghetata. Cei mici se vor bucura nespus atunci cand vor avea micile lor responsabilitati in pregatirea prajiturii preferate. Rezultatul va fi cu siguranta multumitor, cel putin pentru cei mici.
 
7. Evitati micile certuri
Cine nu uraste micile dispute din timpul vacantei? Pentru a evita neintelegerile inerente, ar trebui sa va ganditi foarte bine ce ii supara cel mai mult pe copiii dumneavoastra.
Plictiseala? Nevoia de atentie? Acumularea oboselii? Astfel de sentimente pot aparea fara a le putea opri, insa intelepciunea parinteasca ii poate ajuta pe cei mici sa faca diferenta dintre traire si comportament, si ii poate ajuta sa treaca peste momentele dificile.
 
Bucurati-va de vacanta si incercati sa tratati totul cu rabdare. Faceti apel la imaginatia dumneavostra, dar si la imaginatia copiilor, evitati certurile, risipa si incercati, pe cat se poate sa pastrati buna-dispozitie pe toata perioada vacantei. Cu siguranta in septembrie veti privi cu placere inapoi.