Lifestyle - Modă

La vanatoare de vintage (partea 3)

Iar se intrevede o alegere la orizont

Iar, de vreme ce designerii se trezesc si ei la realitatile decadelor trecute, se intrevede o alegere la orizont pentru fashionistele dintre voi: fie scotociti prin cufarul bunicii, sau prin magazinele ieftine, dupa aceea perla rara de imbracaminte “stoc mort” (nepurtata) sau la mana a doua, numai buna pentru o recalibrare contemporana, fie o luati de-a gata de la outlet-uri sau magazinele brand-urilor de top. Sau compilati un look scump-pomana, dupa buzunar.

 

Wikipedia listeaza, printre motivele pentru care vintage-ul este atat de atragator, atentia la detaliu care deriva din finisajele facute manual, dantelarii, margele etc. Valoarea artistica a vestimentatiei creste considerabil cand manufactura intra in joc, spre deosebire de orice iese pe banda rulanta si iti neaga din start pretentia la unicitate. Evident, pretul pentru obtinerea acestui efect creste direct proportional cu pecetele de inimitabil care-l defineste...

 

Un exemplu de obiect vintage peren este perechea de manusi din dantela, care face minuni pe doua fronturi: nu numai ca iti da un aer gotic, care se poate purta cu lanturile si creionul negru-n jurul ochilor aferente, ci poate, cu accesoriile potrivite, sa te transpuna in Epoca de Aur a cinema-ului, a starletelor senzuale si diafane ca Audrey Hepburn. Designer-ul de manusi couture Miss Numa Perrier, care considera,, ca, departe de a servi unui scop functional, manusa este un must-have in oricare sezon. Iata cat de pregnanta este amprenta de clasic in tinuta lui Annalee Fery de la Monsters Are Waiting, in videoclipul lor, “Nobody”:

 

Asadar, cum tocmai ce-am pasit intr-un nou an, dupa calendarul modei (dupa cum declara editorul de accesorii de la Vogue, Filipa Fino, in anticipatul documentar despre Anna Wintour, “In lumea modei, septembrie e ca ianuarie”) – unde sta trend-ul vintage in preferintele designer-ilor? In principal este vorba de accesorii, ca brosele (purtate ca atare sau ca apanaj la geanta, pantofi, palarie etc.) si pandativele mari cu lucratura intortocheata, migaloasa, fasonata in diverse forme, ca interiorul unui ceas sau o broasca de usa; apoi colectia Inside/Out de la Levi’s debordeaza de dungile prizonieratului aplicate materialului trademark, blugul – moda reminiscenta anilor ’20, ’30 cand denimul domnea dupa gratii. Nu in ultimul rand, catwalk-urile au gemut la Saptamanile Modei de un surplus incontestabil al blazerelor cu pernute de umeri, jachetelor cu randuri de “aripioare” tip Michael Jackson, curele groase incheiate in catarame ultra-ostentative si stranse pe talie – in stilul anilor ’80. 

 

La noi, magazine online tip eVintage, sau blog-uri ca YourVintageWardrobe sunt un loc bun de scaldat ochii inainte – sau in loc – sa bati strazile in cautarea “vechiturii” de calitate care-ti poate scapa din vedere printre rebuturile de vechi comunist. Ca accesorii, poti trece in revista tot ce-ti pun la dispozitie artizanii talentati de pe site-ul Breslo.ro, la categoria de vintage si nu numai. Happy shopping, deci!

 

SURSA: kudika.ro