Magic News

Actriţa Draga Olteanu Matei a murit la vârsta de 87 de ani

Actriţa Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri la Spitalul Sfântul Spiridion din Iaşi.

Actriţa suferea de afecţiuni cronice cardiovasculare şi endocrine, iar în urmă cu 5 zile a fost transferată de la Piatra Neamţ la Iaşi din cauza unei emoragii digestive superioare.

Reprezentantă a generaţiei de aur, Draga Olteanu Matei a avut o carieră strălucită cu roluri memorabile, în special în comedii. Ea a jucat în peste 90 de filme, 100 de producţii de televiziune şi 50 de piese de teatru.

Despre numele său artista declara: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Drag să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”

În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

În septembrie acelaşi an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu.

În televiziune, a rămas în amintirea oamenilor cu rolul Veta, soția lui Nea Marin, rol interpretat de Amza Pellea.  “Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”, spunea actriţa.

De asemenea, a apărut în filmele Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).

A fost căsătorită timp de 44 de ani cu medicul Ion Matei, care a murit în 2014.