Magic News

Se schimbă ora - Tips-uri pentru ca adaptarea să fie cât mai uşoară atât pentru adulţi, cât şi pentru copii

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, România trece la ora de iarnă, o schimbare menită să ne ajute să beneficiem cât mai mult de lumina naturală.

Trecerea la noua oră înseamnă, teoretic, o oră de somn în plus pentru adulţi, însă, în realitate, ea este însoţită de multe ori de tulburări de somn, episoade de oboseală, nervozitate şi chiar depresie, iar cei mici au şi ei dificultăţi de adaptare.

În timp ce adulţii vor încerca să profice de ora de somn în plus, micuţii se vor trezi la aceeaşi oră sau, dimpotrivă, vor fi şi mai matinali decât de obicei.

Cum putem să ne adaptăm mai uşor la noua oră? Specialiştii în somnologie susţin că o singură oră diferenţă va modifica ritmul copiilor pe parcursul a 3 până la 5 zile Astfel, ştiind că vor avea o oră de somn în plus, copiii nu vor dori să se culce la ora obişnuită. Şi adulţii vor fi tentaţi să stea mai mult seara, lăsându-se cuceriţi de un serial sau un documentar fascinant.

Pentru a ne putea obişnui cu ora de iarnă, ar trebui să începem adaptarea cu câteva zile înainte. Dacă nu am început deja această adaptare, e indicat să ne păstrăm rutina zilnică şi stilul de viaţă sănătos în care să includem mişcarea, plimbările în natură, un regim alimentar echilibrat.

În această perioadă, dacă somnul este perturbat, putem avea tendinţa de a mânca mai mult. De asemenea, pot să apară probleme în ne adapta să dormim mai târziu şi să ne trezim devreme pentru muncă sau şcoală. Tulburările de somn care apar în această perioadă determină scăderi ale concentrării, memoriei, oboseală şi somnolenţă pe timpul zilei, scrie doc.ro.  

Ideal ar fi să ne culcăm la ora 22 şi să renunţăm la activităţile solicitante, dar şi la lumina albastră artificială emisă de ecranele telefoanelor. Câteva pagini citite înainte de culcare, o gustare uşoară, muzică de relaxare sau o baie sunt doar câteva soluţii pentru a avea un somn de calitate.

Tips-uri pentru adaptarea la ora de iarnă:

  • Culcă-te la aceeaşi oră
  • Nu folosi telefonul înainte de a adormi
  • Trezeşte-te la aceeaşi oră
  • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume, seminţe
  • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3 (pește gras) sau acizii grași Omega-6 (uleiul de măsline sau de floarea-soarelui, presate la rece, avocado, nuci).
  • Fă cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic
  • Petrece cât maim ult timp în aer liber împreună cu cei mici