Thrive

Lavina Ţânculescu, psihoterapeut - “Nu putem, în primul rând, şti, şi după aceea controla totul”

Psihoterapeutul Lavinia Ţânculescu a fost invitată în matinalul Magic Morning cu Liana Stanciu.

Lavinia Ţânculescu este şi invitata de astăzi a emisiunii “Spune pe bune”, un concept Thrive Global România pentru Magic FM.

Psihoterapeutul a vorbit în matinalul Magic FM despre control, “o boală a omului modern”, “o iluzie”,  după cum a declarat invitata noastră. “Asupra unor lucruri putem deţine controlul, asupra altor aspecte, poate niciodată.”

O dată cu pandemia am aflat că nu putem controla nimic. “Dacă pornim de la ideea că, inclusiv în ceea ce ne priveşte, nu putem, în primul rând, şti, şi după aceea controla totul, cred că este cheia de rezolvare a acestei temeri. Dacă în ceea ce ne priveşte nu putem să ştim toate lucrurile, pentru că există o parte absolut inconştientă a psihicului nostru, mulţi dintre noi s-ar putea să nu dorească să o aceepte, să o lase în aşa-numita “umbra”, să îşi reprime anumite lucruri... deci dacă nici măcar pe noi nu putem să ne controlăm, şi respectiv să ne cunoaştem, e foarte greu de crezut că lucrurile exterioare sau pe ceilalţi putem să avem îndrăzneala să credem că le controlăm”, a spus psihoterapeutul.

Lavinia Tânculescu crede că acceptarea incertitudinii este un unul dintre aspectele de bază ale ideii de maturitate. “În organizaţii un manager bun este cel care gestionează foarte bine incertitudinea. Şi în viaţa de zi cu zi, un om matur înţelege că ziua de astăzi, nici măcar ziua de mâine, poate să aducă lucruri la care nu te-ai aşteptat”.

Colegii de la Thrive Global România ne propun un exerciţiu: când simţi că îti pierzi controlul, să încerci să faci lucrurile cu mâna stânga şi astfel ne putem obişnui cu ideea că nu poţi controla totul.

Un astfel de exerciţiu pe care îl poţi face într-un demers terapeutic “este probabil să prindă la unii dintre noi, pe alţii s-ar putea să îi frustreze enorm”, spune Lavina Ţânculescu. “Cred că înainte de încerca exerciţii care ni se potrivesc sau nu, ar trebui să încercăm exerciţiul de a ne cunoaşte pe noi şi de ne accepta aspectele de umbră pe care le cunoaştem despre noi, dar cu care nu dorim să ne împăcăm, nu dorim să le aceptăm şi, ulterior, chiar ideea că, de fapt, nu cunoaştem toate lucrurile despre noi.”

”Ideea de necunoscut, dacă am reuşi să o deprindem, ne-ar fi mai uşor cu ideea de control, pentru că noi putem controla ceea ce putem vedea, atinge, manipula, avea un control fizic imediat asupra lucrului respectiv. Imaginaţi-vă ce înseamnă să conştientizezi şi, în acelaşi timp, să accepţi că sunt lucruri pe care nu le poţi vedea din tine şi din ceilalţi”.

Urmăreşte continuarea intervenţiei Lavinei Ţânculescu din Magic Morning aici: