Thrive

Psihologul Diana Vasiliu - Despre tentaţia de a duce mâna la faţă

Psihologul Diana Vasiliu a intrat astăzi în direct prin telefon cu Liana Stanciu şi a vorbit în matinalul Magic Start despre tentaţia de a duce mâna la faţă.

Diana Vasiliu spune că spălatul mâinilor este un obicei pe care îl învăţăm de mici, iar atingerea feţei este un gest plin de semnificaţii, fiind “un răspuns adânc amprentat în mintea noastră. Avem nevoie de atingere. Atingerea este unul dintre primele răspunsuri cu care venim echipaţi pe lume. Simţul tactil este activat la naştere.”

Pentru un bebeluş angoasele sunt foarte puternice la început de viaţă, spune Diana Vasiliu, iar atingerea, tadreţea fac parte din liniştirea acestor angoase terbile. “Purtăm cu noi aceasta tendinţa de a ne autolinişti.”

Diana Vasiliu spune că este foarte dificil să nu ne mai atingem faţă, şi mai important este să fim atenţi să avem mâinile curate. De asemenea, “e important să ne evaluăm nivelul de anxietate, de angoase care ne străbat” în această perioadă, acestea fiind cauza pentru care ne atingem feţele atât de des în încercarea de a ne linişti.