Magic News

Marius Chivu - “Am ştiut relativ devreme că îmi place să scriu, dar nu am ştiut că pot şi trăi din asta”

Marius Chivu a fost invitat în această dimineaţă în matinalul Magic FM unde a vorbit despre meseria de scriitor în România, piaţa de carte şi profilul cititorului român.

Crina Alexe, Head of Content Thrive Global România, a fost, de asemenea, alături de noi, povestindu-ne despre noile provocări lansate în cadrul campaniei “Unplug Yourself” (Deconectează-te!)

Marius a dezvăluit că tatăl lui îl pregătea în anii 90 pentru o carieră în agricultură, care mergea bine atunci. Scriitorul crede că “este o presiune că trebuie să alegi devreme, inteligent şi pentru toată viaţa. Eşti destul de norocos să ştii devreme ce vrei să faci. Am ştiut relativ devreme că îmi place să scriu, dar nu am ştiut că pot şi trăi din asta”.

Din păcate, şcoala românească nu îi ajută pe copii să descopere ce vor să devină, “nu interesează pe nimeni la ce ai putea fi bun. Propune un model standard de evaluare”, a declarat scriitorul în matinalul Magic Start.  

Marius Chivu reuşeşte să trăiască din scris, dar face multe alte lucruri pe lângă “trebuie să şi predai, să scrii, eu fac şi radio, am scris la reviste…Mie mi-a convenit pentru că mi-a oferit mai mult timp liber.”

El a declarat că doarme destul de mult, dar fără să respecte un program standard, se culcă târziu, se trezeşte târziu, doarme după-amiaza.

“Piaţa de carte nu şi-a revenit niciodată la nivelul primei jumătăţi a anilor 2000”, a declarat Marius Chivu. “Cartea este singura care nu a crescut… Suntem foarte jos. 4% din români citesc o carte pe an.”

Cititorii constanţi de carte se suprapun cu orice tip de consumator de cultură de la noi, merge la film, la teatru, la concerte. “E acelaşi om activ care e preocupat de ce se întâmplă în jurul lui din punct de vedere artistic şi creativ”.