Magic News

A fost lansat trailerul filmului “colectiv”

Filmul “colectiv” regizat de Alexander Nanau va avea premiera pe 28 februarie, urmând ca producţia să fie disponibilă în peste 30 de cinematografe din toată ţara.

Filmul “colectiv” regizat de Alexander Nanau va avea premiera pe 28 februarie, urmând ca producţia să fie disponibilă în peste 30 de cinematografe din toată ţara.

 “Colectiv” surprinde evenimentele care au urmat incendiului din clubul Colectiv în urma căruia au murit 64 de persoane. Documentarul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia.

Filmul spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

“Pentru că mi-am trăit viaţa între culturi şi ţări, nu am avut niciodată sentimentul că aparţin undeva. În noiembrie 2015, emoţia a mii de oameni care strigau într-un glas «Colectiv», m-a făcut să vreau să înţeleg cum sunt construiţi cei care se dedică dezvoltării comunităţii în care trăiesc. Am descoperit jurnalişti, whistleblowers, activişti care prin acţiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni şi sisteme care calcă în picioare demnitatea şi viaţa însăşi a celorlalţi, din poziţii de putere politică sau financiară, minţind şi manipulând, pervertind adevărul şi legea", declară Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Ce se întâmplă după [incendiu] este un studiu despre modul în care birocraţia defectuoasă infectează fiecare aspect al unei societăţi, şi motivul pentru care avem nevoie de o presă încăpăţânată. O capodoperă despre putere, corupţie şi minciuni. Absolut genial“, a scris revista Rolling Stones.

“Să fac parte din echipa acestui film a fost o experienţă intensă şi marcantă pentru mine. Să lucrezi alături de Alexander pe o temă atât de dificilă şi într-o cheie estetico-cinematografică foarte solicitantă te îmbogăţeşte. Însă, poate mai presus de asta, exorcizarea propriilor mei demoni de după trauma Colectiv, pe care lungul parcurs al realizării filmului într-un fel a reuşit s-o facă, şi procesul de cunoaştere directă şi apoi de înţelegere dureroasă a felului bolnav în care funcţionam ca societate sunt experienţe care m-au marcat în aceşti aproape patru ani", declară Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului din Colectiv. Mihai este colaborator artistic al proiectului şi s-a alăturat echipei încă din faza de cercetare, la scurt timp după ce a fost externat.

În acest documentar care dezbate un subiect atât de sensibil apar Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac, echipa de jurnalişti de investigaţie de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravieţuitorii incendiului, şi Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.

Pentru realizarea lui au fost necesare 14 luni de filmare şi 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci ţări şi nouă naţionalităţi.