Magic News

30 de ani de radio liber în România. Povestea UniFan Radio, astăzi Magic FM

Pe 11 ianuarie 2019 aniversăm 30 de ani de radio liber în România. A fost ziua în care UniFan Radio, astăzi Magic FM, emitea pentru prima dată şi era primul post de radio independent din România.

Într-un studio improvizat din Universitatea Bucureşti, la etajul patru al Facultăţii de Geografie, un grup de studenţi animaţi doar de pasiune, a dat startul primei emisii libere din România pe frecvenţa 68,9 Megahertz. Pe post, s-a auzit mesajul: “Aici UniFan Radio București România/ În fiecare zi, 24 de ore din 24”. “Uni” venea de la Universitate şi “Fun radio” după numele reţelei din Franţa care a avut curajul să deschidă un post de radio în România la doar 15 zile de la Revoluţie.

Daniel Klinger (Technical Manager A.G. RADIO HOLDING) a fost unul dintre cei care au pus bazele UniFun, fiind întâi Dj şi apoi şeful staţiei. “Nimic nu se compară cu plăcerea de a face radio atunci”, spune acesta după 30 de ani de radio. Toti Marinescu a fost printre primii ştirişti, iar Oana Popa era mezina postului, Ligia Marin, Codruţa Marinescu, Octavian Diaconescu, Liviu Zamora, Radu Pârlog, Bogdan Tomulică fiind, de asemenea, printre primii “nebuni frumoşi” care au vorbit liber la radio şi au adus muzica în casele românilor.

O generaţie întreagă de tineri îşi găsea, în sfârşit, vocea, se bucura de libertate şi asculta hit-urilor unor artişti şi trupe de referinţă. Până atunci nu exista muzică în România, nu exista muzică la radio, iar la UniFun Radio, timp de 24 de ore, se auzea tot ce era mai nou, muzica care înainte de Revoluţie era “din afară”, din Vest, de la Roxette şi Sinead O’Connor la Bon Jovi sau Michael Bolton, chiar dacă începuturile nu au fost loc uşoare.

Muzica era aleasă pe moment de Dj, fără computer şi fără playlist. Dj-ii aveau înregistrările pe casete şi le derulau cu creionul. Exista, în schimb, foarte mult entuziasm şi dorinţa de a vorbi fără teamă şi de a asculta muzica acelor ani.

În 1990 radioul se făcea cu pickup, cu benzi de magnetofon tăiate cu foarfeca și lipite cu scoci. Era vremea în care studiourile erau capitonate cu cofraje de ouă… dar erau pline de entuziasm și de tineri care descopereau bucuria de a vorbi liber la radio.

La mulți ani de radio... liber!

Pentru a înţelege atmosfera magică din urmă cu 30 de ani, te invităm să răsfoieşti arhiva foto UniFan Radio!