Magic News

Catedrala Notre-Dame în flăcări. Simbolul Parisului şi unul dintre cele mai frumoase monumente a fost salvat, dar este serios afectat

Catedrala Notre-Dame din Paris, un adevărat simbol al creştinătăţii, emblemă a Parisului şi cel mai vizitate monument din Europa, a fost devastată luni seara de un incendiu violent.

Flăcările au distrus acoperişul, vitralii vechi de sute de ani şi turla “săgeata” de 93 de metri, însă cei 600 de pompieri mobilizaţi la fată locului au reuşit să salveze edificiul.

În  faţa imaginilor cu flacările care au cuprins catedrala, întreaga lume a fost copleşită de emoţie. Parizienii au ieşit în stradă şi au privit cu lacrimi în ochi cum acest edificiu gotic, vechi de 850 de ani, suferă pagube uriaşe. Pe Ile de la Cite, oamenii au cântat imnul naţional şi s-au rugat, incendiul având loc în Săptămâna Mare pentru catolici.

Catedrala se afla într-un amplu proces de reconstrucţie, aceasta putând fi cauza incediului care s-a declanşat la acoperiş. “Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat”, a spus preşedintele Emmanuel Macron care şi-a anulat discursul programat şi s-a deplasat imediat la faţa locului.

Mesaje emoţionante însoţite de fotografii cu catedrala au circulat pe reţelele de socualizare, oameni simpli, politicieni şi celebrităţi exprimându-si regretul şi tristeţea.

“Inima Franţei bate aici şi arde” a fost unul dintre mesaje,"Notre Drame", a titrat Liberation, în timp ce familia Pinault, una dintr cele mai bogate din Franţa, a anunţat că va debloca 100 de milioane de euro pentru lucrările de reconstrucţie, un proces amplu şi de durată.

Pompierii francezi au ales sa intervină din interior, salvând numeroase obiecte de o valoare inestimabilă, printre care coroana de spini şi tunica Sf. Louis. Ei au exclus ideea de a interveni din exterior, o cantitate mare de apă care ar fi fost aruncată peste catedrală putând să o distrugă complet.

Notre-Dame se confundă cu istoria Franţei, devenind cunoscută lumii întregi prin romanul lui Victor Hugo, “Notre-Dame de Paris”, adaptat în repetate rânduri pentru cinematografie.