Magic News

Ed Sheeran, judecat pentru plagierea unei melodii celebre din 1973

Artistul britanic Ed Sheeran, care anul acesta va concerta şi în România, va fi judecat pentru plagierea melodiei “Let's Get It On”, lansată de Marvin Gaye în 1973.

Sheeran este acuzat că s-a inspirat din acest cântec când a compus melodia “Thinking Out Loud” (2014), recompensată cu două premii Grammy, pentru Cântecul anului, una dintre cele mai importante distincţii din industria muzicală, şi Cea mai bună interpretare pop solo.

“Thinking Out Loud” a devenit rapid una dintre melodiile preferate ale îndrăgostiţilor din întreaga lume şi un cântec nelipsit de la nunţi. Melodia şi-a câştigat popularitatea şi datorită videoclipului în care Ed Sheeran dansează alături de Brittany Cherry, unul dintre starurile emisiunii “So You Think You Can Dance”.

Sheeran neagă că l-ar fi copiat pe Marvin Gaye, ucis de tatăl lui în 1984, la vârstă de 44 de ani.

Procesul a fost intentat la New York, iar potrivit documentelor depuse, Ed Sheeran ar fi copiat aspect legate de melodie, ritm, armonii, tobe, bass, tempo, aceasta fiind pentru a doua oară când britanicul este chemat în faţa instanţei pentru plagiat.

Judecătorul Louis Stanton, care se ocupă de caz, a observant asemănări substanţiale şi a decis ca un juriu să hotărască dacă Sheeran, Sony/ATV Music Publishing şi Atlantic Records le vor plăti despăgubiri moştenitorilor producătorului muzical Ed Townsend, care a compus piesa "Let’s Get It On" împreună cu Marvin Gaye.

De asemenea, în 2018 lui Ed Sheeran i-a fost intentat un alt proces în care Structured Asset Sales, care administrează o treime din moştenirea lui Townsend, care a decedat în 2003, cere despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Artistul britanic Ed Sheeran în vârstă de 27 de ani este unul dintre cei mai în vogă muzicieni ai momentului, având în palmares 4 premii Grammy şi fiind declarat cel mai bine vândut artist în 2017.