OPINII

Știu ei că e Crăciunul?

În această perioadă a anului, să ne amintim de un cântec care încălzește inimile. Dar și la cei care nu știu că e Crăciunul.

Povestea primului cântec interpretat de un supergrup în scopuri filantropice e simplă. Melodia caritabilă „Do They Know It's Christmas?” s-a născut în capul lui Bob Geldof, liderul trupei britanice Boomtown Rats (unii cititori își amintesc, poate, de uluitorul lor concert din 1982 de la București!). Geldof văzuse la BBC un documentar despre foametea din Etiopia și a compus imediat piesa „Do They Know It's Christmas?”, le-a cântat-o colegilor de trupă, dar aceștia n-au vibrat la ideea includerii în repertoriul lor. Așa că s-a decis să le propună celor mai cunoscuți muzicieni din Marea Britanie să participe la ceea ce avea să devină Band Aid - Trupa de Ajutor, primul supergrup din istoria muzicii care a cântat în scopuri caritabile. Poate vă amintiți, abia un an mai târziu s-a făcut „We Are The World”, iar Geldof le-a dat o mână de ajutor americanilor să compună supergrupul Live Aid.

Dar să ne întoarcem în 1984, în Marea Britanie. Bob Geldof și Midge Ure au compus melodia, iar pe 25 noiembrie 1984, s-a și înregistrat. Vocile au fost puse de Paul Young, Boy George, George Michael, Simon Le Bon și Bono, iar corul a fost compus din David Bowie, Phil Collins, Paul McCartney, Bob Geldof, Midge Ure și mulți alții. John Taylor de la Duran Duran a fost la bas, iar Phil Collins la tobe, restul instrumentelor, orchestrația și producerea piesei fiind asigurate de Midge Ure.

Efectul a fost de-a dreptul uluitor. Pentru copiii înfometați ai Africii s-au strâns 14 milioane de dolari. Fiind irlandez, Geldof n-a putut fi înnobilat în Insulă, dar a fost recompensat cu alte distincții. S-a ocupat personal de strângerea banilor și a plecat în Etiopia, ca să fie sigur că vor ajunge unde era mai mare nevoie. Întrebat într-un interviu dacă se simte mândru de ceea ce reușise, Geldof, imperturbabil, a răspuns: „deloc, ci doar extenuat și frustrat”.

În Marea Britanie, „Do They Know It's Christmas?” a devenit cel mai bine vândut single din toate timpurile - avea să fie detronat doar de „Candle in the Wind”, piesa lui Elton John.

Și astfel, grație lui Bob Geldof, niște copii sărmani din Africa au aflat în 1984 nu doar că era Crăciun, ci și ce însemna spiritul acestei sărbători. Dar poate că Bob a făcut mai mult decât atât: pentru că a convins atât de multi super cântăreți britanici și irlandezi să interpreteze gratis o melodie când toți abia aveau timp să respire între diferite angajamente, le-a amintit și celor mai mari staruri că era Crăciunul. Toți știau, dar erau atât de aglomerați în acea perioadă a anului, încât uitaseră că sărbătoarea e despre a primi, dar mai ales despre a dărui.