Magic News

Povestea unui hit: “Yesterday” (The Beatles), cântecul din visul lui Paul McCartney

Unul dintre cele mai frumoase cântece de dragoste şi unul dintre cele mai ascultate, “Yesterday”, piesa trupei The Beatles a fost compus în 1965.

În acel an, Beatles a lansat albumul “Help!”, iar “Yesterday” a devenit rapid cel mai difuzat cântec de la posturile de radio.  

Perechea Lennon/McCartney a fost creditată iniţial cu scrierea acestui text, însă mai târziu Paul McCartney avea să povesteasca că într-o dimineaţa s-a trezit cu această melodie în cap. Artistul era în acea perioada în cuplu cu Jane Asher si s-a grăbit să ajungă la pianul din casa din Londra, de pe strada  Wimpole Street, unde locuia atunci. Conform unei alte versiuni, Paul s-ar fi aflat la Paris când a compus melodia.

Artistul a cântat câteva acorduri la pian şi timp de mai multe luni basistul trupei Beatles a reluat această melodie, convins fiind ca nu face altceva decât să reproducă un alt cântec care există deja. Însă toată lumea l-a asigurat că această melodie nu există şi ca “tema este frumoasă, originală şi minunată”.

Primul titlul al melodiei a fost “Scrambled eggs, care rima cu “Oh my baby how I love your legs”, iar Paul McCartney s-a chinuit mult, spre disperarea şi amuzamentul colegilor, să găsească un titlu potrivit. Îşi dorea un singur cuvânt.

Piesa a fost definitivată de Paul în timpul unei vacanţe în Portugalia, pe care a petrecut-o în casa lui Bruce Welch, de la Shadows. Acesta i-a împrumutat o chitară, iar “Yesterday” s-a auzit pentru prima dată aşa cum o ştim în sudul Portugaliei.

La înregistrarea din Marea Britanie a fost adus un cvartet de coarde, iar “Yesterday” a devenit astfel prima melodie din istoria pop-ului în care s-a folosit instrumente clasice.

“Yesterday” a  apărut pentru prima data pe 6 august 1965, în avanpremiera albumului “Help!”. Timp de 4 săptămâni a fost pe primul loc în Billboard, iar până la sfârşitul anului s-a vândut într-un million de exemplare.

Piesa a fost şi motiv de dispută între John Lennon, Yoko Ono şi Paul McCartney. Piesa a fost creditata iniţial Lennon/McCartney, deşi John nu contribuise la scrierea ei. Paul McCartney a cerut inversarea copyright-ului, ceea ce Yoko Ono, văduva lui Lennon, a refuzat.

John Lennon a devenit, de asemenea, extrem de sensibil văzând succesul piesei. “Este minunat, este unul dintre cele mai bune cântece, însă nu mi-am dorit să îl scrie”. În cântecul  “How do you sleep?”, Lennon cântă un vers sugestiv şi îşi spune părerea despre piesă:” The only thing you’ve done was yesterday”.

Dincolo de gelozia şi antipatia create în trupa Beatles, “Yesterday” a avut un un destin fascinant. Peste 3.000 de cover-uri au fost făcute după această melodie, fiind reluată de Ray Charles, En Vogue, Boyz II Men, Marvin Gaye, Tom Jones, Nana Mouskouri, Elvis, Frank Sinatra sau The Supremes. În acest moment, undeva în lume, piesa “Yesterday” este difuzată cu siguranţă de mai multe posturi de radio.