Magic News

Ana Maria Brânză, la Magic FM - “Sunt un copil care a îndrăznit să creadă în visul lui”

Campioană naţională, europeană, mondială şi olimpică la scrimă, Ana Maria Brânză a fost invitată în această dimineaţă la Magic FM.

Ana Maria ne-a dezvăluit cum a început sa facă scrimă, ce simte un sportiv când ascultă imnul naţional, dar şi când pierde, şi ne-a vorbit despre cartea pentru copii pe care a scris-o "En Garde! Fetiţa cu mască tricoloră", publicată de editura Curtea Veche Publishing.  

Cartea se lansează sâmbătă la Park Lake începand cu ora 12, iar participanţii vor putea vedea şi o demonstraţie de scrimă şi vor cunoaşte un invitat special.

Cartea se găseşte în librării şi pe Curtea Veche.ro, există şi un concurs, iar copiii care scriu un text sau trimit un video despre cel mai mare vis al lor pot câştiga o lecţie de scrimă cu Ana Maria Brânză.  

Ana Maria a dezvăluit că în urmă cu un an a început să dea contur acestei cărţi, pentru că tot timpul scria diverse istorisiri, iar cei care o urmăreau în social media i-au spus să scrie.

“O carte petnru copii e primul pas. Sunt un copil care a îndrăznit să creadă în visul lui.”

Sportiva a dezvăluit că a început iniţial cu tenisul de camp, însă fiind stângace a întâmpinat probleme, era mereu ultima.

La scrimă, a ajuns la propunerea fratelui ei, căruia i s-a părut tentat să o trimită pe surioara lui la sală.

“Titlul are o poveste în spate. Echipamentele erau puţine, iar când am început să fac scrimă nu aveam un costum al meu. Împrumutam de la colegii mai mari. Părinţii au găsit un model, l-au făcut dintr-o pânză de cort.”

Părinţii săi au susţinut-o mereu, însă condiţia pusă de ei ca să meargă la antrenamente era să îşi facă temele. “Am ajuns la sport dintr-o frustare a părinţilor, care nu au putut să facă sport. Mama şi-a dorit să facă baschet.”

Ana Maria ar vrea să fie un model pentru toţi copiii care îşi doresc să izbândească într-un domeniu, oricare ar fi el, şi crede din toata inima că povestea fetiţei năzdrăvane, care s-a luptat până cand a cucerit aurul olimpic la spada, poate fi povestea oricărui prichindel ambiţios şi cu poftă de joacă. 

“Înainte de competitiţie nu ascult muzică. Singurul accesoriu este caietul meu, oricât de demodat pare. Scriu observatii despre asalturi.”

Campioana olimpică stă în medie 2 ore şi jumătate pe plansă, de 2 ori pe zi.  “La începutul lunii noiembrie este o etapă de cupă mondială la Talin. Suntem în etapa de detalii. La acest nivel, loviturile de fineţe fac diferenţa.”

Sportiva a povestit ce simte în momentul în care urcă pe podium. “În 2001 am câşigat primul titlu la Under 17, nu credeam că era real. Nu puteam să cred că mie mi se întâmplă asta. Prima dată este ca niciodată. La Rio a fost foarte emoţionant.”

Deşi face sport de peste 20 de ani, Ana a mărrturisit că “nu mi-a plăcut niciodată să alerg până când nu am citit bigrafia unui ultramatratonist. Atât de frumos povestea, că mă visam noaptea alergând.” Acum aleargă, ceea ce în copilărie nici nu concepea, şi participă la competiţii.

Ana Maria crede că poţi învăţa mai mult dintr-un eşec decât dintr-o victorie. “La Londra 2012 a fost eşecul carierei pentru echipa de spadă a României. Am acea imagine acasă, mă motivează, nu aceea sunt eu. , i-a spus adversara ei. Londra a creat momentul Rio de Janeiro. Este ecoul medaliei noastre.”

Foto: Mihai Vasilescu