Te-ai surprins vreodată ezitând să-ți cumperi ceva ce-ți dorești cu adevărat, deși ai bani? Ai simțit vină după ce ți-ai făcut un cadou sau ai investit în ceva care te ajută să crești? Sau, poate, vină că nu ai pus bani deoparte, în caz că rămâi fără?
Zilnic avem cel puțin un gând care are legatură cu banii, de la cum să atragem mai mulți în viața noastră până la cum să îi ținem aproape de noi, să nu ne scape printre degete.
Mult timp, relația mea cu banii a fost tensionată. Aveam mereu senzația că „nu am suficienți bani”, dar și o credință profundă că nu merit mai mult decât strictul necesar. Mă simțeam inconfortabil să primesc, să cer bani sau să îi cheltuiesc, simțeam că vor pleca și că nu se vor mai întoarce niciodată. Când cheltuiam bani pe ceva care nu era strict necesar, apareau vinovăția și gândul: „Oare n-ar fi trebuit să-i pun deoparte?" sau „Poate că nu ar fi trebuit să-mi permit asta." sau "Dacă rămân fără bani?".
Ce am descoperit în timp este că banii nu sunt doar o resursă, un obiect material sau o unealtă de schimb. Sunt o oglindă a relației pe care o avem cu noi înșine.
De unde vine vinovăția în relație cu banii?
De multe ori, sentimentul de vină legat de bani are rădăcini adânci. Poate am crescut într-un mediu în care banii erau mereu „prea puțini” și ni s-a transmis că „trebuie să muncești din greu pentru fiecare leu” sau că „banii sunt murdari”.
Poate am învățat că a avea grijă de ceilalți e mai important decât a avea grijă de noi. Sau poate că, la nivel de cultură, credem că „sacrificiul” e mai lăudabil decât „bucuria personală”.
Așa se formează tiparele în care ne simțim egoiști când investim în binele nostru.
Sau apare frica: dacă îmi dau voie să mă bucur de bani, poate viața mă va pedepsi sau voi rămâne fără. Și uite așa ne afundăm într-un comportament toxic în relația cu banii pentru că banii vin acolo unde sunt apreciați, respectați și folosiți cu drag, nu cu vinovăție, rușine sau frică.
Vinovăția ascunde o credință: „Nu sunt suficient de bun/ă și nu merit.”
Cheltuirea banilor pentru tine, fie că e vorba de o carte, un curs, o vacanță sau o zi de răsfăț, devine un act de apreciere. Iar dacă, în adâncul tău, nu crezi că meriți, atunci da, e greu să te bucuri de beneficiile aduse de bani. Dacă în adâncul tău tu crezi că nu ești suficient/ă de bun/ă pentru a avea mai mulți bani sau pentru a-ți oferi ceva ție însăți, atunci sentimentul de vinovăție îți este mult mai familiar. Când pui banii mai presus de valoarea ta, tu nu contezi, banii sunt mai importanți și ești „la mâna” lor. Ei îți vor conduce acțiunile, gândurile, emoțiile, nu invers.
- Ce poți face pentru a explora relația ta cu banii?
- Observă când apare vinovăția. Ce gânduri o însoțesc? Sunt alte tale sau le-ai dobândit?
- Înlocuiește întrebarea „Am voie să cheltuiesc acești bani?” cu „Îmi dau voie să investesc în mine?”
- Scrie-ți o nouă credință despre bani care să ți se potrivească și să te susțină în relația cu banii: „Îmi dau voie să primesc și să cheltuiesc bani cu bucurie.”
- Privește banii ca pe o resursă, un instrument, nu ca pe o povară. Sunt aici să te susțină, nu să te limiteze. Investește în educația ta financiară pentru a-i folosi eficient.
- Lucrează cu tine și credințele tale – investește în educația ta mentala și emoțională în relație cu banii, vei vedea că e una din cele mai bune investiții pe termen lung.
Relația cu banii este una dintre cele mai emoționale relații pe care le avem. Nu este despre cifre, ci despre convingeri, frici și valoare personală. Să investești în tine timp, energie, bani nu este un lux, ci un act de asumare. Un pas către a ieși din rolul de victimă în relație cu banii și a-i folosi ca pe un instrument în folosul tău și al visurilor tale.
Iar dacă simți că e momentul să te uiți cu blândețe și curaj la relația ta cu banii, te invit cu drag la atelierul „Relația cu banii și abundența financiară” pe care îl țin online pe 30 iunie, 1 și 2 iulie, la Fundația Calea Victoriei. Vom lucra împreună exact pe aceste tipare și blocaje care ne țin pe loc.
Foto: Freepik