La nivel global, umanitatea doarme prea puțin. Asta spun atât statisticile, cât și prietenii, vecinii sau colegii cu care interacționăm. Când întâlnești o persoană care spune că se odihnește mult și bine, e ca și cum ai sta față-n față cu un extraterestru.
Stresul, lumina albastră a ecranelor, ritmul alert în care trăim, poluarea din marile orașe și timpul prea puțin pentru relaxare sunt principalii vinovați pentru insomnii și somnul de slabă calitate.
Pe cât de natural e somnul, pe atât de supranaturale sunt puterile lui.
L-am invitat pe doctorul Ioan Bulescu, medic specialist ORL cu competențe în Somnologie și Doctor în Științe Medicale pentru o discuție despre cauzele și efectele insomniei, dar și despre soluțiile cu care poate ajuta un medic specializat în știința somnului.
Am aflat că tot ceea ce facem în timpul zilei se reflectă asupra calității somnului și că o oră de somn pierdută se poate recupera, dar nu dormind o oră în plus, ci în câteva zile.
Lipsa de somn ne face să ne simțim mahmuri, chiar și fără să consumăm alcool, ne scade capacitatea de reacție, de gândire pentru că un creier care nu apucă să se odihnească așa cum trebuie nu funcționează la capacitate maximă.
Pe de altă parte, sforăitul, care nu este același lucru cu apneea în somn, nu este deloc o stare de fapt normală, care nu trebuie sau nu poate fi tratată.
Există soluții personalizate, care au efect bun pe termen scurt și lung. Doctorul Ioan Bulescu vorbește și despre cele două tipuri de insomnii care ne pot da bătăi de cap: cea în care ne e greu să adormim și insomnia în care nu reușim să menținem starea de somn. Cauzele sunt similare (în general, stres), însă tratamentul lor diferă. În plus, igiena somnului ne lipsește multora dintre noi pentru că ne așteptăm ca somnul să vină de la sine. De fapt, lucrurile nu stau așa: creierul trebuie pregătit pentru somn, iar aici ne ajută un ritual (duș, un pic de yoga, citit - practic orice activitate relaxantă, calmă) și un dormitor întunecat și răcoros.
Odată ce mintea noastră înțelege că ne pregătim de somn, s-ar putea să avem o surpriză foarte plăcută!
Întreagul episod de Make Life Magic cu Ruxandra Rusan îl puteți asculta pe Spotify sau aici: