Căldură mare, mon cher!

Câteva simptome care pot apărea în cazul expunerii prelungite la temperaturi ridicate și cum le tratăm.

Pentru a ne adapta la temperaturile ridicate din timpul verii, este important să ne menținem hidratați, să folosim protecție solară și să ne odihnim corespunzător. Insolația, deshidratarea, crampele musculare și erupțiile cutanate sunt câteva afecțiuni cauzate de căldura excesivă care necesită atenție și tratament adecvat. Animalele și păsările din orașe au nevoie și ele de ajutor, așa că un vas cu apă lăsat afară poate face o mare diferență.

Vara nu mai e ce-a fost și devine din ce în ce mai clar că va trebui să ne adaptăm la temperaturile ridicate cu care vine la pachet. Valul de căldură care a venit peste noi ne afectează atât fizic, cât și emoțional. Pentru că e sănătos să stăm feriți de soare, însă nu suntem obișnuiți să petrecem atât de mult timp la interior, iar o plimbare prin mall nu prea echivalează o plimbare prin parc.

Am cules câteva sfaturi care ne pot fi de folos pe arșiță și nu strică să ne reamintim să le punem în practică.

Hidratare adecvată

Consumul suficient de lichide este esențial în sezonul cald pentru că le pierdem prin transpirație. Specialiștii recomandă să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi și să evită băuturile cu cofeină sau alcool (inclusiv berea!). Dacă sunteți printre persoanele care nu au la suflet apa, vă recomandăm să încercați apa infuzată cu arome de fructe, apa cu lămâie sau apa minerală, iar o alternativă perfectă pentru vară este următoarea: apă, un vârf de cuțit de sare, o jumătate de linguriță de zahăr și zeamă de lămâie. Să nu uităm că laptele este una dintre cele mai hidratante băuturi din lume, inclusiv în varianta unui iaurt de băut sau a unui pahar de kefir rece. 

Protecție solară

Chiar dacă ne vine să umblăm în costume de baie, pielea este protejată de materialele textile ușoare (in, mătase naturală, bumbac). Alegeți haine lejere, care nu se lipesc de corp, pălării de soare din paie sau o umbrelă cu UV și purtați ochelari de soare cu lentile de calitate. Nu trebuie să ne lipsească crema cu factor de protecție ridicat, de cel puțin SPF 30 și rețineți că intervalul orar cu cel mai înalt nivel de UV este între orele 11:00 și 15:00. 

Odihna

Vara, e mai greu să ne odihnim corect, în special când temperaturile rămân ridicate și în timpul nopții. Iețiți la o plimbare târzie (după ora 20), faceți un duș cu apă călâie (nu rece!), înlocuiți plapuma cu un cearceaf și răcoriți camera în care veți dormi. Aerul condiționat are funcția de „sleep” de care nu trebuie să abuzăm, însă nu vom ieși mai câștigați dacă nu ne facem somnul. 

Ce ne poate face căldura excesivă

Iată câteva dintre semnele la care să fim atenți!

Insolația

Insolația este o afecțiune medicală periculoasă cauzată de supraîncălzirea corpului. Simptomele includ cefalee intensă, amețeli, greață, vărsături, tahicardie și chiar alterarea stării de conștienţă. În acest caz, este esențial să cerem imediat ajutor medical și să nu ne tratăm după ureche. 

Deshidratarea

Lipsa de lichide și electroliți poate duce la deshidratare, care se manifestă prin xerostomie (gură uscată), oboseală, vertij și uscăciune a pielii. O remediem cu ajutorul băuturilor cu electroliți (se găsesc la farmacie și, poate, e o idee bună să avem câteva pliculețe în casă și în geantă). 

Crampele musculare

Căldura ridicată poate provoca crampe musculare dureroase, în special la nivelul picioarelor, brațelor și abdomenului. Pentru a le trata, întindem ușor musculatura (vă amintiți cum făceam încălzirea la începutul orelor de sport din școală?) și consumăm băuturi bogate în electroliți. 

Erupții cutanate

Căldura excesivă și transpirația abundentă pot cauza apariția unor iritații la nivelul pielii. Folosim creme hidratante și hipoalergenice, evităm expunerea suplimentară la soare și alegem haine și așternuturi de pat din materiale naturale. 

Pe final, hai să nu uităm nici de ființele care nu au acces la tot acest sistem de sprijin: animăluțele și păsările din orașe. Un vas cu apă lăsat afară, la umbră, poate salva vieți și se simte atât de bine să știi că ai fost de ajutor!

Foto: Freepik