Make Life Magic

Cum să te hidratezi, dacă nu-ți place apa

Lăsând un pic seriozitatea la o parte, aș spune că, atunci când îți e cu adevărat sete, bei și apă cu broaște în ea.

Știu că pentru majoritatea dintre noi acest titlu pare un moft. Dar realitatea luată la bani mărunți mi-a arătat multe cazuri de oameni care pur și simplu nu pot bea apă simplă, apă așa cum o știm noi și am învățat despre ea la școală: fără gust, fără miros, fără culoare. Acum serios vorbind, cum să te și atragă, din moment ce apa chiar pare un lichid total neinteresant? 


Și totuși, vedem că dacă unui câine sau unei pisici îi este sete, preferă apa fără să-și pună prea multe întrebări.

Și mai știu și vorba aia: dacă vrei să te lași de băutul acelei „băuturi răcoritoare înscrise pe camionul cu Moș Crăciun”, e de-ajuns să-i dai plantei tale preferate să bea acel lichid și ai să vezi că-n scurt timp vei ajunge la florăria din colț să cauți plantă nouă. 

Suntem făcuți din apă, nu din suc

Ne place sau nu, organismul nostru este alcătuit majoritar din apă, nu din suc. Până și cele mai tari țesuturi din corpul nostru au un oarecare procent de apă în ele. Acea apă trebuie înlocuită, împrospătată, schimbată. De asta se ocupă corpul nostru. Noi trebuie numai să nu uităm să bem apă sau, OK, lichide cu un procent cât mai mare de apă. 

Hai să vedem ce alternative avem:

1. Apă minerală. E cam cea mai apropiată de apă plata așa cum o știm noi. Este posibil că această varianta să pară mai atrăgătoare pentru noi. Se recomandă ca, din cei 2 litri necesari zilnic pentru un om de aproximativ 70 de kg care nu desfășoară activități fizice deosebite, 500 de ml să fie apă minerală.

2. Ceaiurile. Vorbesc despre ceaiuri fără miere sau zahăr adăugat, cel puțin nu mult. Alegeți să le faceți voi în casă și să nu le cumpărați din comerț. Scutiți astfel multe calorii, mulți conservanți și, nu în ultimul rând, bani.

3. Limonadă. Făcută de voi în casă sau cumpărată de la restaurant. O să găsiți multe variante disponibile. Cea mai ușoară rețetă de limonadă este să stoarceți câteva lămâi, să adăugați puțină miere și apoi apă cât cuprinde. Dacă aveți câteva frunze de mentă proaspătă și câteva cuburi de gheață, o să simțiți că beți ceva delicios.

4. Apă naturală de cocos. Este un lichid delicios, plin de substanțe benefice dacă transpirați mult sau mergeți la sală. Însă citiți eticheta. N-o vreți stufoasă. Ca să fie apa de cocos pe care o căutați, trebuie să scrie „apă de cocos 100%”. Fără nimic altceva adăugat.

5. Laptele vegetal poate să fie o alternativă naturală. Alegeți însă variante fără zahăr adăugat, curate sau preparați-l în casă dacă aveți un storcător bun. Laptele de migdale, cânepă, cocos, orez sau ovăz au un gust ușor dulceag natural.

6. Sucurile naturale de fructe pot fi alternative sănătoase, însă doar dacă amestecați o cană de suc natural, proaspăt stors de voi, cu 1.5 litri de apă. Orice altă variantă concentrată vine cu calorii în plus, cu încărcătură glicemică și, în timp, pot apărea probleme de sănătate. Încercați să nu duceți senzația de dulce la praguri înalte. Sensibilitatea papilelor gustative scade dacă vă obișnuiți să beți numai băuturi dulci. Odată eliminate din dietă, papilele vor sesiza și dulceața subtilă a unui suc diluat.

7. Kombutcha poate veni să adauge hidratare în meniul vostru zilnic. Este un sortiment de ceai fermentat, plin de antioxidanți și probiotice. Evitați, însă, variantele pline de zahăr.

8. Iaurtul de băut, kefirul, ayranul sunt și ele băuturi cu conținut mare de apă și redus de calorii. Pot fi variante răcoroase și ușor de consumat peste zi.


9. Apa infuzată cu fructe și ierburi aromatice. Puteți adaugă într-o sticlă, de cu seara, bucăți de fructe și ierburi aromatice și apoi completați cu apă. A doua zi, strecurați apa infuzată și veți avea pe tot parcursul zilei o alternativă gustoasă de hidratare, pe care cu siguranță nu o veți ocoli pentru că nu are niciun gust. 

10. Supele clare, supele de oase, fructele și legumele apoase sunt toate alternative menite să completeze necesarul de apă din organism atunci când suntem certați cu apa.

Nu am menționat în această listă variantele de apă cu vitamine pe care cu siguranță le-ați ales în această vară și nici băuturile acelea în culori vii, recomandate sportivilor. 

Motivele mele sunt că acelea nu au nicio legătură cu alimentația naturală, sănătoasă, pe care este necesar să o avem pentru prevenția bolilor. Se recomandă să mâncăm și să bem cât mai natural, cât mai puțin procesat. Și așa respirăm aer poluat și trăim pe o planetă tot mai poluată cu totul. Și cum altă planetă nu avem, vă recomand să alegeți măcar cât produse pregătite în casă sau cu cât mai puține ingrediente din comerț.

Încă un amănunt: cafeaua și alcoolul nu hidratează. Dimpotrivă, ne ajută să avem o diureză bună și ne fac să ne simțim bine. Putem să le păstrăm în obiceiurile noastre, în cantitate moderată, însă strict pentru aceste considerente.

Chiar dacă v-am dat câteva alternative la apa plată, simplă, vă reamintesc în încheiere că, într-o lume ce pare tot mai complicată și de neînțeles, măcar băutul de apă ar trebui să rămână că obicei pe care să nu-l încărcăm de sens. Nu totul trebuie să fie strident și zgomotos ca să ne atragă. 

Simplitatea și naturalețea sunt calități tot mai rare și de preț în ziua de astăzi. Hai, paharul cu apă sus și hai să păstrăm câteva picături pentru pământul în care cresc semințele visurilor noastre. Nu se știe niciodată când vor răsări lângă noi și ne vor bucura sufletul!

Foto: Unsplash