Make Life Magic

Am obosit, nu mai pot!

Hai să aflăm ce anume te obosește și ce anume nu mai poți


E clar că trăim o viață foarte, foarte agitată. Oboseala, cronică sau acută, se strecoară în zilele noastre ca musca-n lapte: deloc discret și suficient cât să-ți taie pofta de viață.

Vineri este, de obicei, momentul când scârțâim din toate încheieturile. După o săptămână lungă, se întrevede gura de oxigen promisă de cele două zile de odihnă. Sau hai să-i spunem, mai bine, „odihnă”. Cu ghilimelele de rigoare. Pentru că știu și eu, știi și tu: s-au strâns muuulte, multe lucruri amânate pentru weekend. Iar două zile, dragii mei, trec repede ca o ploaie de vară. Nici n-a tunat și n-a fulgerat bine, că ziua de luni strălucește la orizont. De obicei, fără curcubee.

Dacă am căzut de acord că suntem cam obosiți în general, aș vrea să vă spun secretul meu când simt că nu mai pot. În primul rând, există câteva lucruri care, chiar dacă sunt obositoare și consumă resurse, sunt:

  1. Importante
  2. Aducătoare de satisfacții
  3. Nenegociabile

De exemplu: să am grijă de copilul meu, să-mi fac treaba la muncă, să mă ocup de cei doi câini ai mei, să am (cât de cât) grijă de mine.

Desigur, ele diferă de la om la om, le-am enumerat pe ale mele doar ca să dau tonul.

Apoi, mai sunt alte lucruri care, deși sunt importante și aducătoare de satisfacții, pentru mine sunt negociabile.

De exemplu: să fac paturile, să calc rufele, să particip la evenimente care au loc seara sau în weekend (pentru că atunci mă odihnesc și petrec timp cu ai mei).

O altă categorie: lucruri importante, dar care nu aduc satisfacție și nici nu sunt negociabile.

De exemplu, să plătesc întreținerea, să gătesc (da, e fain să gătești când ai chef, însă hai să fim serioși, sunt și zile în care n-ai niciun chef să toci, coci, fierbi etc).

Sursa principală a oboselii

Oboseala persistentă ne afectează starea de bine și performanța. Și, de obicei, există anumite aspecte din viața noastră care ne epuizează resursele de energie într-un moment dat. Ele se schimbă, nu sunt mereu aceleași. Dacă azi ți-e groază că trebuie să aspiri, mâine s-ar putea să-ți fie groază să deschizi laptopul și să te apunci de treabă. Într-o altă zi, s-ar putea să te trezești că nu ai chef să interacționezi cu oameni sau să-ți faci unghiile.

Ce vreau să subliniez: identificarea acestor surse de oboseală dintr-un moment anume este crucială pentru a putea gestiona și combate starea de epuizare. 

Pentru a identifica ce ne obosește AZI, trebuie să fim atenți la semnalele pe care corpul și mintea ni le trimit. Poate fi vorba de suprasolicitare la locul de muncă, relații interpersonale tensionate, lipsa somnului sau a alimentației necorespunzătoare. Este important să ne analizăm rutina zilnică și să identificăm activitățile sau situațiile care ne epuizează cel mai mult într-o anumită perioadă.

Rareori obosim de tot ce facem, de cele mai multe ori obosim de ceva anume. Pentru că există mai multe tipuri de oboseală: fizică, mentală, emoțională etc.

Odată ce aflăm sursele de oboseală, avem o șansă să luăm măsuri pentru a ne proteja energia și resursele. Cu alte cuvinte, putem lua o pauză de la acea sursă de epuizare. Acest lucru poate însemna să ne acordăm timp pentru odihnă și relaxare, să ne reevaluăm prioritățile sau să căutăm soluții pentru a gestiona mai eficient situațiile care ne epuizează.

Pentru a combate oboseala, este important să căutăm, pe lângă surse, RESURSE. 

Cine ne poate ajuta? De unde putem lua o pauză? Cum putem compensa?

Oboseala generală

Dacă simți o oboseală generală, s-ar putea ca problema să vină din interior. Pur și simplu pune pe locul 1 somnul și odihna. Câteva zile, bagă-te în pat mai repede, cu o carte și un ceai. Fă-ți cadou o pijama nouă, un aparat de masaj, o față de pernă din mătase, un difuzor de aromoterapie, orice te trimite pe tine cu gândul la relaxare. Transmite-i creierului tău că ai înțeles mesajul și că vii în întâmpinarea nevoii de odihnă. 

Oboseala domestică

Dacă simți că nu mai faci față casei, cu toate ale ei, cere ajutorul familiei. Redistribuiți sarcinile. În cuplu, suntem parteneri, iar partenerii se susțin la nevoie. Căutați căile de compromis: ce se poate negocia în sarcinile domestice care iau timp? Ce se poate simplifica? (Tricourile uscate pe umeraș nu mai trebuie călcate, dacă nu ții morțiș să arate ca noi tot timpul). Cât ar afecta bugetul familiei ca, o dată sau de două ori pe săptămână, să comandați cina sau să mâncați în oraș? Ce variante de mese sănătoase și țac - pac se pot găti în casă în mai puțin de 15 minute? Cât v-ar deranja să aspirați mai rar sau să faceți aprovizionarea pe rând?

Oboseala mintală

Dacă simți oboseală mintală pentru că serviciul te solicită foarte mult, poți, oare, negocia volumul de muncă sau termenul limită de predare? Poți cere ajutorul colegilor? Un citat relevant în acest context este cel al psihologului american Herbert Freudenberger, care a definit burnout-ul ca pe „o pierdere a motivației, a entuziasmului, a interesului pentru lucrurile pe care le făceai înainte". Niciun lider bun nu va trece cu vederea nevoia unui angajat de a-și încărca un pic bateriile. Nu înseamnă nici că-ți dai demisia, nici că nu-ți pasă: ai doar nevoie de un respiro și, poate, un weekend prelungit ar mai drege lucrurile. 

Oboseala relațională

Aici vorbim despre relațiile care ne seacă de energie vitală. Atenție, nu înseamnă că persoanele care ne obosesc sunt toxice. O prietenă bună poate deveni obositoare într-o anumită perioadă din viața ta. Un copil te poate extenua într-o zi în care ai ajuns acasă cu bateriile pe zero, fără să însemne că ești un părinte defect. 

E momentul să iei o pauză de petrecut timp tu cu tine, cu gândurile și emoțiile tale. Și, desigur, învață să spui „nu" într-un mod diplomat și asumat. „Nu pot vorbi acum cu tine, am nevoie de un pic de timp cu mine, dar ne auzim îndată ce-mi revin” (Un fel de „nu e despre tine, e despre mine”). Dacă creierul tău nu prea colaborează la spus „nu”, amintește-i că orice „nu” spus cuiva este un „da” spus altcuiva. Uneori, chiar propriilor tale nevoi vitale. 

Carl Jung spunea așa: „Oboseala de a fi nu vine din faptul că faci prea multe lucruri, ci din faptul că faci prea puține lucruri care te fac cu adevărat să te simți viu." Hai să le căutăm și să le facem mai mult loc în viața noastră!

Foto: Freepik